Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Museumweekend - Zonnebeke - 25-27/04/2008

Please find below some pictures of the inauguration of the museumweekend at Zonnebeke, organized by the Memorial Museum Passchendaele 1917 on Friday, April, 25th, 2008.

Hieronder een aantal foto's van de officiële opening van het museumweekend dat voor de 5e maal georganiseerd werd door het Memorial Museum Passchendaele 1917. De opening vond plaats op vrijdag 25 april 2008.

Enkele foto's van het kasteel en de re-enactors die reeds op vrijdagavond aanwezig waren.

Met een beetje vertraging konden de vele speeches van start gaan. Dat kunnen ze zeker in Zonnebeke. Met wat muzikale animatie ertussen en enkele lichtpannes waren we vertrokken voor dik anderhalf uur!

Conservator Franky Bostyn leidde alles in goede banen.

Schepen Franky Bryon en burgemeester Dirk Cardoen waren vervolgens aan de beurt: "We willen de link met onze geallieerde bondgenoten niet vergeten. Ook vandaag zijn ze nog steeds onze belangrijkste partners. Tegen minister De Crem zeggen we: we hebben veel potentieel in huis, maar ons oorlogsverleden mogen we nooit vergeten. Zonnebeke heeft defensie steeds een warm hart toegedragen".

Enkele cijfers die het belang van het oorlogstoerisme aanduiden voor Zonnebeke en de Westhoek:

  • 2006: 330.000 battlefieldtoeristen
  • 2007: 265.000 bezoekers voor Tyne Cot en 58.000 bezoekers voor het Memorial Museum Passchendale

De burgemeester en schepen waren uiteraard bijzonder fier op de Vlaamse museumprijs die ze de avond voordien in het Brusselse Jubelpark in ontvangst mochten nemen: "Het is een belangrijke erkenning voor ons museum. Dank aan iederen. Vergeten, dat mogen we nooit".

Een vertegenwoordigsters van een zustergemeente van Zonnebeke.

Volgende gastspreker was Gunter Pertry, bestendig-afgevaardigde van de Provincie West-Vlaanderen: "Het MMP 1917 is een volwaardiginstappunt voor de bezoeker en er worden veel activiteiten georganiseerd. Zonnebeke is partner van het project 'Oorlog en Vrede in de Westhoek' waar we sinds 2002 een aantal zaken coördineren en stroomlijnen.".

"Het nieuwe beleidsplan 2008-2013 heeft aandacht voor een aantal 'vergeten' elementen waaronder het medische verhaal, de lokale bevolking, het Belgische verhaal. Tegelijk zijn we ons ervan bewust dat de toeristische druk snel een verzadigingspunt kan bereiken. Naar aanleiding van 2014-2018 zal de leefkwaliteit van de lokale beveolking meer en meer in de verdrukking komen. En we moeten ons landschap vrijwaren", aldus Gunter Pertry.

Hij vervolgde: "Een begeleide spreiding van de toeristen, nieuwe sites en andere verhalen moeten de leefbaarheid waarborgen. Zo kan Lyssenthoek Cemetery een soelaas vormen voor Tyne Cot. Ook een thematische variatie kan hiertoe bijdragen. Een voorbeeld hiervan is de consolidatie van de Frontzate tussen Nieuwpoort en Diksmuide waar we een fietsroute hebben die langsheen de geconserveerde bunkers voorbijkomt. Uiteraard wil ik ook Zonnebeke feliciteren met de Vlaamse Museumprijs".

Na een muzikaal intermezzo was professor Rooms de volgende gastspreker. Hij gaf op een mooie manier een overzicht van een aantal factoren die een rol speelden in de Eerste Wereldoorlog: "Vanaf eind 1914 kwam er een stabilisatie van het front. We zaten begin januari 1918 nog steeds op dezelfde lijn. Alle tussentijdse initiatieven mislukten en waren voor de aanvallers keer op keer catastrofes. Dit kwam door de grote evolutie in de technische middelen. Maar anderzijds was er weinig evolutie geweest in het militaire denken tussen 1815 & 1914. Ook een aantal technische innovaties (tanks, gas, luchtmacht) konden de situatie aan het front nauwelijks of niet keren".

"Wat wel zorgde voor een ommekeer waren enerzijds het feit dat Rusland zich in 1917 uit de oorlog terugtrok en anderzijds het feit dat de Amerikanen vanaf 1917 de oorlog verklaarden. En we mogen ook de belangrijke rol van het Belgische leger in september 1918 niet vergeten", aldus professor Rooms.

Zonnebeke nam ook het initiatief voor een nieuwe frontkaart en begeleidende gids die eerstdaags ter beschikking zullen zijn. Ook lichtte conservator Bostyn het unieke verhaal van Jerome Vermeulen toe. Zijn dochter woont anno 2008 nog steeds in de deelgemeente Zandvoorde en schonk het museum de brieven en persoonlijke stukken van Jerome Vermeulen. Je kunt ze bezichtigen in de tentoonstelling.

Nadien was het de beurt aan Pieter De Crem, minister van Defensie: "Vrede en veiligheid zijn werkwoorden. Het Belgische leger heeft anno 2008 ook nood aan een groeiproces. Een grote inzetbaarheid van de operationele troepen is hierbij een prioriteit".

Na enkele geschenken en een muzikaal stukje konden we naar het museum voor de tentoonstelling.

Enkele foto's van de tentoonstelling met vele unieke stukken.

De officiële opening door minister De Crem en burgemeester Cardoen.

Een tijdslijn geeft toelichting bij de rol van het Belgsiche leger in 1918.

Vele panelen en foto's zorgen voor de nodige informatie.

De minister bij de vitrine met de stukken van Jerome Vermeulen.

Vele militairen uit Ieper en omstreken bij de komst van hun minister.

Een grafsteen van een Belgische soldaat, een schuilplaats, ...

De "Tranché d'Alost", een van de namen van de loopgraven aan het front.

Foto en stukken van Jerome Vermeulen.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be