Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling / Exhibition Joe English - Diksmuide - 23/08/2008

Please find below some photographs of the inauguration of the exhibition 'Joe English' at Diksmuide on Saturday, August 23rd, 2008.

Tentoonstelling Joe English, Kunstschilder, uniek drieluik te Diksmuide

Vorig weekend werd de tentoonstelling Joe English, Kunstschilder plechtig geopend. Deze tentoonstelling uit drie luiken, op drie locaties verspreid over het centrum van Diksmuide. De vooropening startte in het eerste luik van de tentoonstelling, namelijk in de kunstgalerij Montanus.5. Dat luik toont de minst bekende, persoonlijke werken die allen in privé bezit zijn. Zijn portretten worden enorm geapprecieerd. Er zijn ook een paar werken waarmee deze schilder op zeer jonge leeftijd een aantal prijzen in de wacht sleepte. Een unieke catalogus met de meeste werken is speciaal voor deze tentoonstelling gedrukt. Co English verwelkomde de genodigden en dankte alle medewerkers, sponsors en vrienden voor de praktische, financiële en morele steun van de voorbije maanden. Daarna was het woord aan de burgemeester van Diksmuide, Lies Laridon. De curator Paul C. De Baere plaatste de schilder en zijn werken in de tijdsgeest van eind jaren 1800 tot en met wereldoorlog I. Peter Eyskens, docent restauratie van KASKA (Antwerpen), onthulde samen met gedeputeerde Gunter Pertry van de provincie West-Vlaanderen, het drieluik “De mensheid op zoek”. Een muzikaal intermezzo van de gezusters Debevere bracht werk van P. Benoit, die een belangrijke rol speelde in een aantal werken van Joe English. Daarna kreeg de heer Marc Andries het woord, als kabinetschef van minister Bourgeois. De “Joe English-wandeling” werd tenslotte plechtig geopend met het doorknippen van het lint.

Meer dan 160 aanwezigen volgden de “Joe English-wandeling” door het centrum van de stad Diksmuide, naar het tweede luik in de St-Niklaaskerk. Daar wordt werk in opdracht van het borduuratelier van vader Henry English tentoon gesteld, en werkmaterialen uit die tijd van atelier Arte/Grossé (Brugge). Blikvangers zijn twee vlaggen die uitzonderlijk werden uitgeleend: de vlag “Katholieke Vlaamsche Studentenbond Veurne (KVSV)” van het bisschoppelijk college te Veurne, en de studentenvlag van het klein seminarie te Roeselare. De heer Deken Jonckheere opende dit luik, waarna de mensen in groepjes verder wandelden naar het IJzermemoriaal. Het derde en laatste luik werd daar geopend door Dirk Demeurie en Walter Baeten van het IJzerbedevaartcomité. In de IJzertoren worden werken van tijdens wereldoorlog I getoond, waaronder “De mystische stad “ (Veurne).

Met een hapje en een drankje werd deze vooropening afgerond.

Ook u bent nog steeds hartelijk welkom want deze tentoonstelling loopt nog tot en met 5 oktober 2008. Dit drieluik is uiterst geschikt voor een daguitstap naar de westhoek. Toegangsprijs: 1, 3 of 5 euro voor een combiticket Montanus.5 en IJzermemoriaal. De kerk is gratis te bezichtigen. Toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ook wandelingen met gids zijn mogelijk.

Meer informatie op www.joe-english-kunstschilder.be

Info: Inez Vanoverschelde / Foto's: Sam Vanoverschelde

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be