Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Opgraving soldaat / Soldier found - Komen-Waasten - 06/08/2008

Please find below some photographs of an (Australian?) soldier found at Komen-Waasten.

In de week van 4 tot 8 augustus 2008 was een team archeologen "No Man's Land - Great War Archaeology" aan het werk op het grondgebied van de gemeente Komen - Waasten. Naast een Duitse loopgraaf , op een honderdtal meter van een mijnkrater, stootte de groep woensdag 6 augustus op een skelet van een, in 1917, gesneuvelde soldaat. De gesneuvelde lag amper een 50-60 cm onder het maaiveld.

De volgende dag werd de opgraving verder gezet in aanwezigheid van o.a. de politie en Commandant Rob Troubleyn van de Dienst Oorlogsgraven van de Belgische Defensie.


Door de zware regenval werden de aanwezigen al onmiddellijk geconfronteerd met de nare eigenschappen van de poldergrond. Maar, regen of geen regen, het werk ging door! Uit respect voor de gesneuvelde en de nabestaanden zijn op de foto's de menselijke resten wazig gemaakt. Uiterst nauwkeurig werd beetje bij beetje het skelet en het materiaal op en rond het skelet vrij gemaakt.

Zaken met een mogelijke hoge graad van belangrijkheid werd nog vooraleer uit de grond te verwijderen goed bestudeerd, zelfs een loep kwam er aan te pas.

Minutieus werden alle gevonden voorwerpen opgetekend.

De aanpak en kennis van het team getuigen van een gedegen professionalisme. Op sommige momenten kregen de jongere stagiairs zelfs onderricht over de gevonden elementen en de wijze van handelen.

Op en rond het skelet waren nog talrijke zaken te vinden:

  • patronen die duidelijk in een patroontas zaten. Het leder van de tas zelf is volledig vergaan, maar we zien nog duidelijk de drukknopen;
  • een pickelhaube;
  • een veldfles van blauwe kleur;
  • een geweer;
  • en de schoenen.

De patroontassen

De pickelhaube

De veldfles

De schoenen

De nationaliteit staat nog niet vast, het gaat vermoedelijk om een Australische soldaat welke omkwam tijdens een bestorming bij de mijnenslag van juni 1917. Het skelet werd gevonden net naast de loopgraaf aan de Duitse zijde, wat laat vermoeden dat hij dodelijk getroffen werd bij verlaten van de veroverde vijandelijke stelling.

In de onmiddellijke omgeving van de pickelhaube werden schuifgespen en riembeugels gevonden. De plaats van de punthelm tegenover het lichaam in combinatie met de beugels doet ons vermoeden dat deze helm als souvenir in de rugzak van de soldaat werd meegedragen.

Er zijn geen zaken gevonden die een directe identificatie mogelijk maken. De eenheid en zelfs de nationaliteit van de gevondene was op het terrein nog niet te achterhalen. Hopelijk kan het navolgend onderzoek antwoord geven op al deze vragen.

Eens het skelet geborgen, werd dit door de Belgische Dienst Oorlogsgraven in bewaring genomen. Later zal het worden overgedragen aan de diensten van het Britse Gemenebest.

Om enkele misverstanden uit de wereld te helpen:

  • Hier kwam geen metaaldetectie aan te pas! Er werd wel gebruik gemaakt van een gesofisticeerd toestel dat in staat is verstoorde aardlagen te onderscheiden van de normale grondstructuur.
  • De groep archeologen stond onder de leiding van Martin Brown en Richard Osgood van het Britse Ministerie van Defensie. Het team bestaat uit gekwalificeerde archeologen, geschiedkundigen, geologen, etc. Het onderzoek van de overige blootgelegde loopgraven gebeurde door een tweetal stagiairs telkens bijgestaan door één of twee assistenten.
  • Het blootleggen van het skelet gebeurde door twee ervaren teamleden onder het waakzame oog van een universiteitsprofessor. De stagiairs hielpen bij het maken van de inventaris en het fotografisch vastleggen (met schaalreferentie) van alle details.
  • Er is hier zeker geen sprake van een groep amateurs die in het wilde weg een schop inde grond staken.

Meer info over het team: http://www.redtwo.plus.com/nml/

Bijdrage en foto's door Peter Poppe - GreatWarPhoto@telenet.be

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be