Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Engelse Piloot is William Harold Roebuck - Bovekerke - 03/02/2008

The soldier buried at Bovekerke Churchyard, until now unkown, has recently been identified as William Harold Roebuck.

Recht van antwoord: onderstaande bijdrage werd zeer druk geraadpleegd. Johan Ryheul vroeg om een recht van antwoord dat wij hier dan ook publiceren - 14/02/2008

De onbekende soldaat niet langer onbekend

Het is met enige trots dat we u dit nieuws in primeur brengen. De identiteit van de onbekende Britse soldaat in Bovekerke is eindelijk bekend. 91 jaar na zijn begraving op het kerkhof van Bovekerke, is het mysterie ontrafeld. De Ichtegemse bibliothecaris Antoon Verbeke heeft er dan ook om dit te weten te komen, de processie van Eternach op zitten. Hij is de man die door de Spaenhiers werd gevraagd om te zoeken naar de identiteit van de onbekende soldaat. De NSB met secretaris Gilbert Ameel en voorzitter André Demey, de Spaenhiers met Jozef Heus, Marc Dewilde, Gerdi Staelens en Bernard Lootens zijn in de 7de hemel. Het is nu klaar kijken en de Brits onbekende soldaat die het kerkhof met de Bovekerkenaars deelt, zal 91 jaar na zijn dood wellicht nog een bekende Bovekerkenaar worden.

In september 2007 hield NSB, afdeling Koekelare een herdenking in Bovekerke bij het graf van een onbekende Britse piloot. De afdeling zocht geruime tijd daarvoor naar de naam van de begraven luchtmachtsoldaat en had dit eigenlijk graag op hun viering willen bekendmaken. Alle pogingen bleken tevergeefs. Ook aan de Spaenhiers werd gevraagd mee te zoeken. Deze archeologisch-historische kring schakelde hiervoor Antoon Verbeke in. Antoon is bibliothecaris in Ichtegem. Hij kreeg het knap lastig met deze opsporing, hoewel hij maanden lang alle oorlogsarchiefbestanden van naaldje tot draadje doorzocht. Pas geruime tijd na de viering (december 2007) vond hij de naam van de neergeschoten piloot: William Harold Roebuck van het 48e squadron van het Royal Flying Corps. De voorzitter van NSB werd onmiddellijk verwittigd. Die nam contact met de bevoegde instanties om de piloot uit de lijst van 'onbekende' soldaten te halen. Het werd een combinatie van speuren in de gedetailleerde oorlogsarchieven met creatief denken.

Opgeleid op langst bestaande luchthaven ter wereld

Het is immers tijdens een dapper gevecht op 17 september 1917 dat boven het luchtruim in Bovekerke en Werken een Brits vliegtuig werd neergeschoten. Tot voor kort nam men aan dat de piloot omkwam. Nooit werd over het type vliegtuig gesproken. Het ging om Bristol F.2 Fighter, een tweezit-verkenningsvliegtuig dat door het Brits Koninklijk vliegkorps werd gebruikt. De Bristol Fighter bleek als tweezit toch even beweeglijk en lenig in de lucht als de eenzitvliegtuigen van de vijand. Het vliegtuig dat in de Werkense Watermolenstraat is neergestort, was een zo'n type vliegtuig. De gestorven piloot moet dus nog een piloot mee gehad hebben. Zijn eskadron werd opgeleid in Netheravon, Wiltshire. Dit is de langst bestaande continue luchthaven ter wereld. De luchthaven werd voor de eerste wereldoorlog nog gebruikt voor testen met luchtballonnen enz. Het eskadron dat in Bovekerke een vliegtuig heeft verloren was normaal meest actief op Frans grondgebied en was daar nog maar sinds maart 1917 actief. Het 48e eskadron die in Bovekerke zijn piloot verloor, was tevens ook het eerste eskadron van het Britse leger die met de fameuze Bristol Fighter was uitgerust. Na de eerste wereldoorlog werd dit toestel ook door de Belgische luchtmacht gebruikt.

Mede dankzij de voorloper van de Weekbode

Bij de Spaenhiers zijn er dan ook vooral heel veel blije gezichten. Bernard Lootens: "Naar aanleiding van de viering van de NSB wou secretaris Gilbert Ameel en voorzitter André Demey meer informatie verkrijgen inzake de onbekende soldaat. Het is Gerdi Staelens die toen heeft verwezen naar een artikel van Jos Everaert over deze onbekende soldaat. Mede naar aanleiding van dit artikel dat 20 jaar geleden in De Weekbode (De Thoroutenaere) is verschenen is de bal aan het rollen gegaan. Jozef Heus heeft dat artikel doorgespeeld aan Antoon Verbeke. Antoon kenden we als iemand die vroeger al regelmatig opzoekingen heeft gedaan in het legerarchief."

Nu de Spaenhiers de identiteit kennen, zal het bestuur hier zeker en vast ook een zinvolle invulling aan geven. Bernard Lootens:"Het is toch belangrijk om zeggen dat deze opzoekingen onder de stimulans van de Spaenhiers zijn gebeurd. Niet alleen het onderzoek van de nieuwe bronnen, maar ook het feit dat we dit aan iedereen bekend maken, is een unicum. Op 15 maart om 19u30 zullen we in zaal "Ons Huis" nog meer informatie naar buiten brengen. Want hoe Antoon Verbeke uiteindelijk tot bij die persoon kwam, staat immers uitvoerig te lezen in het Jaarboek Spaenhiers 2007 dat we op die dag zullen voorstellen," zegt Bernard Lootens.

Gerdi Staelens, Antoon Verbeke en Bernard Lootens. Het zijn drie trotse mannen die hier staan bij het graf van de nu bekende Britse soldaat. Afwezig op de foto's zijn Jozef Heus, Marc Dewilde, Gilbert Ameel en André Demey.

Info en foto's: Andy Vermaut.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be