Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Zonnebeke verwerft museum van weduwe Australische 14-18 veteraan - Australian pieces for MMP - Zonnebeke - 23/07/2008

Please find below some pictures of the short ceremony at the occasion of the acquiring by the Memorial Museum Passchendaele 1917 of the museum of an Australian veteran of the Great War.

Begin juli 2008 verwierf het Memorial Museum Passchendaele 1917 het vroegere Musée Franco-Australien uit Vieux-Berquin, net over de grens met Bailleul. Diane Follet-Melloy was 28 jaar gehuwd met de Australische veteraan Sergeant Robert S. Melloy, die diende bij het 42nd Battalion AIF en ondermeer deelnam aan de verovering van het bekende Tyne Cot Cemetery op 4 oktober 1917.

Jarenlang kwam het koppel op bezoek naar de streek tot Bob in 1993 overleed. Diane bleef echter regelmatig de overtocht naar Flanders maken en leerde zo Jacques Follet uit Vieux-Berquin kennen die bezig was met de uitbouw van een 14-18-museum. In 1997 startten zij hun Musée Franco-Australien dat enkele jaren voor het grote publiek geopend was. Vorig jaar namen Jacques en Diane nog deel aan verschillende herdenkingsweekends rond 90 jaar Slag van Passendale. Enkele maanden geleden besloten beiden voor goed naar Australië te gaan, waarbij ze naar een bestemming zochten voor de museumcollectie.

Deze omvat een 400-tal stukken, waaronder heel wat uniformen en persoonlijke uitrusting. Daarmee is de verzameling complementair aan de vorig jaar samen met de stad Ieper aangekochte Hill 60-collectie. Met deze nieuwe aanwinst beheert het Memorial Museum Passchendaele 1917 - na het Legermuseum in Brussel - de grootste Wereldoorlog I-verzameling van het land. Om al deze stukken een plaats te kunnen geven, wordt het museum tegen 2012 ook gevoelig uitgebreid. De nieuw verworven collectie werd officieel voorgesteld op woensdag 23 juli om 11u00 in het Memorial Museum Passchendaele 1917 (kasteel Zonnebeke) in aanwezigheid van mevrouw Follet-Melloy.

Van links naar rechts: schepen Franky Bryon, mevrouw Follet-Melloy en burgemeester Dirk Cardoen.

Info en foto's: Memorial Museum Passchendaele 1917

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be