Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Steven L. Point bezoekt school / visits school - Sint-Juliaan - 04/06/2008

Please find below some photographs of the visit of His Honour Steven L. Point, Lt Governor of British Colombia (Canada) to the school of Sint-Juliaan on June, 4th, 2008.

Op woensdag 4 juni kreeg de Vrije Basisschool Sint-Juliaan bezoek van Steven L. Point, Lt Governor van British Columbia (Canada).

De Lt Governor is de vertegenwoordiger van Queen Elisabeth (U.K.) die eveneens staatshoofd van Canada is. British Columbia is de meest westelijke provincie van Canada en is in oppervlakte ongeveer even groot als West-Europa. De Lt Governor kwam dinsdag naar Europa voor een bezoek aan de Britse koningin en vertrok daarna uit Londen voor een bezoek aan de Westhoek. Na zijn bezoek aan de Vrije Basisschool Sint-Juliaan, legde hij een krans neer bij het Kitchener's Wood-monument. Daarna volgden bezoeken aan de Duitse militaire begraafplaats te Langemark, het Canadees Monument te Sint-Juliaan, de Tyne Cot Cemetery in Passendale en het In Flanders Fields Museum te Ieper. De dag eindigde met de Last Post onder de Menenpoort te Ieper.

De Vrije Basisschool Sint-Juliaan heeft reeds jaren banden met meerdere Canadese regimenten die een rol speelden tijdens de gasaanvallen van april-mei 1915. Het merendeel van die regimenten waren samengesteld met manschappen uit British Columbia. De school lag b.v. aan de basis van de oprichting van het Kitchener's Wood-monument dat herinnert aan de eerste geallieerde tegenaanval ná de eerste grootschalige chemische aanval uit de geschiedenis. Deze tegenaanval gebeurde door twee Canadese regimenten die hierbij de eerste grote gevechtsacties leverden buiten Canadees grondgebied. In tal van regimenten wordt 'St Julien' nog jaarlijks herdacht en er zijn heel wat steden met een St Julien-road, -street of -square. Er zijn zelfs een berg en een rivier die de naam 'St Julien' kregen als verwijzing naar de Canadese acties op 22-24 april 1915. Ook het bekende Canadees monument in het dorp herinnert aan diezelfde gevechten.

De Lt. Governor, die in zijn eigen land sterk werkt rond onderwijs, maakte op school kennis met het Vlaams onderwijssysteem. Hij bezocht er alle groepen vanaf de peuterklas tot het zesde leerjaar en maakte in elke klas tijd voor een praatje met de leerkrachten en de kinderen.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be