Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Vampir dugout - Zonnebeke - 15/03/2008

Eerder verscheen op deze website informatie met betrekking tot het wetenschappelijk project met de naam “Vampir”, waar een ondergrondse schuilplaats (dugout) uit de Eerste Wereldoorlog werd blootgelegd door een internationaal wetenschappelijk team.

Het archeologische project “Vampir Dugout” te Zonnebeke is inmiddels zo goed als afgerond is. De resultaten van bijna 2 jaar gedreven onderzoek zijn boven alle verwachtingen. De volledige onderzoeksresultaten worden nog verder verwerkt door het internationale onderzoeksteam.

In samenspraak met de teamleiding van A.B.A.C. (Association for Battlefield Archaeology and Conservation) werd beslist om ook de regionale geïnteresseerden en de personen die ons altijd gesteund hebben de kans te geven om de site “Vampir” langs de Ieperstraat te Zonnebeke te bezoeken.

Het volgende werd beslist:

De site “Vampir dugout” langs de Ieperstraat te Zonnebeke werd voor een beperkt publiek opengesteld op zaterdag 15.03.2008 en zaterdag 22.03.2008 telkens van 10u tot 12u en van 13u tot 15u.

Enkel de personen die zich aanmelden in het bezit van een exemplaar van het boek ”Beneath Flanders Fields: The Tunnellers' War 1914-1918” van J. Vandewalle en P. Barton of “Nieuwpoort Sector 1917” van K. Jacobs worden op de site toegelaten. Op wijze wenstn de auteurs iets terug te doen naar de geïnteresseerde lezers van hun boek. Het boek was dus uw toegangsetiket. De bezoekers dienden voorzien te zijn van aangepaste kledij en laarzen. Het nemen van foto’s in de constructie werd niet toegestaan.

In de tent gaven initiatiefnemers Johan Vandewalle en Kristof Jacobs toelichting.

De toegang tot de dugout.

Enkele golfplaten en houten balken uit andere projecten.

Zo zagen de slaapplaatsen er uit: 3 boven elkaar en telkens 2 naast elkaar. Vampir Dugout was bedoeld als schuilplaats voor 50 à 70 soldaten, maar kon niet afgewerkt worden omdat de Duitsers het terrein heroverden tijdens het lente-offensief van april 1918. Dit is een foto van een andere dugout omdat in Vampir Dugout er geen slaapbritsen werden gevonden.

In groepjes van 6 konden we naar beneden. Geen foto's van beneden omwille van niet toegestaan. Maar het was een unieke ervaring. Proficiat aan de initiatiefnemers.

Zelfs uit Nederland kwamen ze een kijkje nemen in Zonnebeke.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be