Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Platoon Experience - Zonnebeke - 29/03/2008

Op zaterdag 29/03/2008 ging de eerste echte Platoon Experience van start vanuit het Memorial Museum Passchendaele 1917. Het was de eerste van een hopelijk lange reeks. Voor deze eerste keer met een school uit de UK.

Ook voor het eerst waren een aantal gidsen mee die deze speciale inlevingsdag konden evalueren, alsook wat geïnteresseerde mensen uit het onderwijs. Ze hebben kunnen vaststellen dat het een fysiek tamelijk zware inspanning is voor zowel de jongeren als de begeleiders. Zeker in geval van slecht weer. Gelukkig was er geen regen, doch de wind voelde wel koud aan. Met hun uniform en uitrusting als Australische soldaat anno 1917 waren ze nochtans na korte tijd op de "juiste temperatuur".

Deze jongeren verblijven hier een aantal dagen in de regio en hadden allerlei activiteiten zoals een battlefield tour, deze platoon experience alsook een museumbezoek in het MMP1917 en uiteraard ook een bezoek aan de Menenpoort met het bijwonen van de Last Post.

De voorbereiding gebeurde in de gloednieuwe educatieve ruimte die de gemeente Zonnebeke ter beschikking heeft gesteld.

Hier krijgen de leerlingen een personage toegewezen en krijgen een eerste briefing. Er wordt hen uitgelegd wat de bedoeling is en wat er van hen verwacht wordt. Elk krijgt zijn uitrusting en het hoe en waarom van de verschillende onderdelen wordt uitgelegd.

Daarna wordt het stilaan tijd om de inwendige mens te versterken en worden de leerlingen vergast op een authentieke wereldoorlog I maaltijd (tommy tucker) die ze eten uit een echte gamel en plat water uit een beker die beide deel uitmaken van de basisuitrusting.

Ze staan zelf in voor de organisatie, distributie en afwas.

Het wordt tijd om het uniform aan te trekken en de beginselen van drill onder de knie te krijgen.

Nadien krijgen ze de hardware - helm/wapen/draagbaar en verzamelen ze per sectie.

Nadat ze zelf met kaart en kompas de weg zochten komen de secties (met hun begeleiders) samen langs de oude spoorweg waar de evaluatoren zich eveneens begeven.

Men krijgt hier uitleg over het landschap, de gebruikte tactiek, de strijdende partijen, de problemen en ... de eerste slachtoffers.

Gaandeweg wordt het aantal slachtoffers alsmaar groter, dienen de brancardiers hun werk te doen en sneuvelen nog meer van hun kameraden. De rit eindigt op de parking van Tyne Cot waar de leerlingen hun uniformen, uitrusting en wapens opbergen. Daarna begeven ze zich op de begraafplaats waar ze geconfronteerd worden met de duizenden grafzerken, maar vooral met de graven van wie zij zelf de identiteit voor 1 dag hebben overgenomen ...

Info en foto's: Freddy Declerck, MMP1917

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be