Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling 'De kleine mens in de grote oorlog' - Pervijze - 03/05/2008

On Saturday, May, 10th, 2008, the exhibition 'The little man in the Great War' will again take place at Pervijze (part of Diksmuide). Everything has already been put in place for the official opening. The exhibition is accessible from May, 10th until November 11th, 2008, every single day from 10.00 AM till 6.00 PM. Free entrance. Place: Ten Bercle (near the church).

Geopend vanaf 10 mei tot en met 11 november 2008, doorlopend iedere dag van 10 tot 18u. Toegang gratis.

Locatie : Ontmoetingscentrum Ten Bercle te Pervijze

We zijn er dus opnieuw en ditmaal hebben we voor symbolische data gekozen als start- en einddatum van de tentoonstelling. We zijn verder gegaan op de drie jaar geleden ingeslagen weg van vernieuwing. Met trots kunnen we zeggen dat de tentoonstelling in de laatste fase is gekomen : De Slag aan de IJzer - het enige onderwerp dat nog in zijn oude vorm bestond - is nu ook in een nieuw kleedje gestoken. Omdat we in de rand ook aandacht schenken aan wat gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben we de dood van een Canadese piloot op het grondgebied van Pervijze, uitgespit tot op het bot, dit met medewerking van zijn nog in Canada levende dochter. Dit resulteerde in twee nieuwe borden met uniek materiaal.

Voor wie nog niet vertrouwd is met onze jaarlijks terugkerende tentoonstelling, graag even een kleine toelichting. De hoofdmoot van de tentoonstelling blijft natuurlijk de Eerste Wereldoorlog. Aan de hand van talrijke borden proberen we een beeld te schetsen van welke invloed de oorlog had op de vier polderdorpen Pervijze, Stuivekenskerke, Oostkerke en Lampernisse : de vooroorlogse periode, de mobilisatie, de vluchtelingen, de slag aan de IJzer, de Grote Wacht, de verpleging aan het front, de inkwartiering, de regimenten die een voorname rol speelden, de burgerlijke en militaire slachtoffers van de vier dorpen, de terugkeer naar de verwoeste gewesten, de heropbouw en nog veel meer komt aan bod, teveel om hier op te noemen.

Ter ondersteuning van onze tentoonstelling mogen we de bijhorende website niet vergeten te vinden op www.pervijze.be/expo1418. Daar is alle noodzakelijke informatie terug te vinden. Ook kan er de lijst geraadpleegd worden van de bijna 3000 gesneuvelden op het grondgebied van de vier gemeenten tijdens de ganse oorlog. Ook in de tentoonstelling is een uitgeprinte versie van deze lijst terug te vinden. Maar dat is nog niet alles : ook onze dossiers van de gemobiliseerden zijn er ter inzage en voor wie nog vragen heeft liggen er formulieren die na invullen ter plaatse kunnen gepost worden. We garanderen een antwoord.

Daar de tentoonstelling in drie jaar tijd volledig vernieuwd werd, is het nu tijd om nog andere paden in te slaan en richten we onze aandacht ook op de nog aanwezige overblijfselen en herdenkingspunten. Daarom werd op de website het onderdeel 'Sporen van het oorlogsverleden' uitgebreid en zodanig opgevat dat de bezoeker een ontdekkingstocht voorgeschoteld krijgt van alle zaken die nog verwijzen naar het oorlogsverleden : monumenten, grafzerken, bunkers, observatietoren, enz… Het geheel is gestoffeerd met talrijke foto's die vroeger en nu naast elkaar leggen.

Een bezoek aan de tentoonstelling kan gecombineerd worden met een fietstocht of een korte autorit om al deze zaken nader te ontdekken en te bezoeken. Ook de Frontzate, Ramskapelle, Nieuwpoort met het Albertmonument en de Ganzenpoot, Diksmuide met de Dodengang en de IJzertoren, liggen vlakbij Pervijze en kunnen de bezoeker verleiden om de oorlogsstreek nader te ontdekken.

De inrichters Herman Declerck en Roger Riekaert heten iedereen nu al hartelijk welkom.


Dank aan Herman Declerck voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be