Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Herdenking 90 jaar wapenstilstand / Armistice - Esen - 11/11/2008

Please find below some pictures of Armistice Day at Esen (part of Diksmuide) on 11/11/2008.

De herdenking in Esen begon traditioneel met een bloemenhulde aan het gedenkteken op het Esenplein. De voorzitter van de NSB Esen en burgemeester Lies Laridon van Diksmuide brachten de traditionele hulde om 9.45u terwijl een jonge muzikant het te Velde bracht.

Bij het verplaatsen van de Esenplein naar de kerk kon men vaststellen dat er bloemen waren geplaatst aan de graftombe van Felix Chastang, een Franse Marine Fuselier dokter die bij de val van Diksmuide in Esen sneuvelde en er met militaire eer door de Duitsers werd begraven gezien hij zowel de Belgische als Duitse gekwetsten verzorgde. Later kreeg hij een grafrombe op het kerkhof in Esen. De bloemen zijn er geplaatst (?)door Fransen alsook de foto. Ook sommige massagraven kregen een bloem en tussen de graven zagen wij het graf van Esense gesneuvelde militair Louis Maeckelberg die waarschijnlijk geen familie meer heeft in Esen maar ook geen bloemen.

In de homelie sprak pastoor Bart Malfait zijn roep naar vrede gevoelsvol uit. Sprijtig viel toen de electriciteit uit in de kerk. Waarschijnlijk tengevolge van de grote regenval de nacht ervoor. De vele aanwezigen voelden de sfeer aan van 1914. Na de eucharistieviering volgde de naamafroeping van de gesneuvelde militairen en burgerlijke slachtoffers uit beide wereldoologen voor het oorlogsmonument in de kerk door Burgemeester Lies Laridon gevolgd door bloemenneerlegging door een van de laatste oudstrijders uit Esen van WOII en het TeVelde en de beide hymnen.

Als laaste deel van de plechtigheid werd de tentoonsteling voor open verklaard door de burgemeester. Na een korte toelichting door de initiatiefnemer Roger Haesaert, bracht zij een prachtige toespraak waarin zij de noodzaak schetste dat zulke zaken als WOI zeker niet mogen vergeten worden en dat we de jeugd erbij moeten betrekken.

Nadien opende de burgemeester voor een talrijk en aandachtig pubiek de tentoonstelling. Hierbij een algemeen zicht met in de achtergrond een teruggekeerd banier van de Sint Jorisschuttergilde, gesticht in 1832 die in 1997 in Esen terug is gekeerd maar niemand weet door wie. Een vlag met evenveel vragen die niet zijn opgelost zoals de vele vragen die WOI nog niet heeft prijs gegeven. De tentoonstelling is elke dag te bezichtigen tijden de openingsuren van de kerk. Die is open vanaf 9 uur 's morgens. De kerk, de oorlogsgedenktekens , de massagraven ronde de kerk, deze tentoonstelling, de nog bestaande brouwerij waar zoveel gebeurde en de provinciaal wandelpad maken Esen het bezoeken waard.

Nadien volgde het traditionele middagmaal.

Dank aan Roger Haesaert voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be