Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling / Exhibition - Poperinge - 08/11/2008

Please find below some photographs of a the inauguration of the exhibition 'Poperinge, city behind the frontline'.

Poperinge, een stad achter het front

De Gasthuiskapel lijkt een belegerde stad. Alles wat maar enigszins waardevol oorlogserfgoed is, ligt veilig bewaakt door meerdere militaire figuren.

Met de opening van de tentoonstelling - trouwens nog de gehele week te bezoeken - ontbrak het aan geen belangstelling. Vanuit een uitkijkpost in de dichte buurt zag het er zo uit.

Schepen Marleen Baelde, zelf geen ooorlogskind, met de haar eigen vrouwen-aanpak lauwerde terecht de initiatiefnemers in beeld.

Al is de nationale fierheid niet prominent aanwezig tussen de lijnen en bij de accenten onderkent men toch een discrete binding met de 1 juli context. Meneer de gouverneur Breyne kneep de 'stekkerdraad'.

Christiaen Depoorter, de expert in het domein, gaf een virtuele rondleiding. Achter het front zinderde de oorlog, vluchtelingen, gekwetsten en schuilende opgejaagde militairen en verweesde achtergebleven burgers… kortom een schrijnende werkelijkheid voor alle gebieden in oorlog ook hedentendage.

Amateurfotografen probeerden of ze niet stiekem iemand in de schuilkelder zouden kunnen 'kieken'. De gekrulde piketten ('zwinesteerten' noemen ze, zegt een aanwezige) zijn zeldzaam geworden. Gelukkig zijn er nog amateurs die met professionele erfgoedzorg 'depot' spelen.

Dank aan Henri Vandenberghe voor deze bijdrage.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be