Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

10 jaar In Flanders Fields Museum & 50 jaar Toerisme / 10 years in Flanders Fields Museum & 50 years tourist office - Ieper - 26/10/2008

Please find below some pictures of the 10th anniversary of the In Flanders Fields Museum & the 50th anniversary of the tourist office of the city of Ieper on Sunday, October, 26th, 2008.

Op zondag 26 oktober 2008 vierde het In Flanders Fields Museum in Ieper zijn tiende verjaardag. Het museum gewijd aan de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek opende zijn deuren op 1 april 1998 en werd in korte tijd een van de vaste waarden in het Vlaamse museumlandschap en een internationale trendsetter voor hedendaagse historische tentoonstellingen. In 2000 ontving In Flanders Fields de museumprijs van de Raad van Europa, in 2002 volgde de landelijke erkenning door de Vlaamse Gemeenschap. Het museum wordt jaarlijks bezocht door gemiddeld meer dan 215.000 bezoekers, waarvan bijna de helft scholieren (uit Groot-Brittannië, Vlaanderen, Nederland, Frankrijk, Franstalig België en Duitsland – in volgorde van belang). Bij de individuele bezoekers zijn Belgen en Britten de belangrijkste bezoekers (met elk ca. 40%) met op de derde plaats bezoekers uit Nederland (ca. 10%). Jaarlijks komen ook enkele duizenden bezoekers van buiten Europa (Canada, USA, Australië en Nieuw-Zeeland).

Het IFFM biedt een grote inleiding op de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek. Twee derden van alle bezoekers op zoek naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog in (West-)Vlaanderen, komen dan ook in het museum langs.

In de foyer van de Lakenhalle was er een chronoligische tentoonstelling van 50 jaar dienst voor toerisme van de kattenstad Ieper.

Een van de pionier was wijlen burgemeester Albert Dehem.

Ook was er aandacht voor de vele samenwerkingsverbanden die Ieper heeft met andere steden. De nieuwe toeristische film van de stad Ieper werd er ook vertoond.

Naast veel foto's zijn er in die 50 jaar uiteraard ook heel wat boeken over Ieper verschenen.

Om 14.30u startte in de Koninklijke Zaal (op de eerste verdieping) een totaalspektakel opgebouwd rond de integrale voorlezing van Louis Paul Boons "Mijn kleine oorlog". De tekst gaat over WO2, maar is zeker een van de sterkste teksten in ons taalgebied over wat oorlog mensen aandoet. De auteur beschrijft in 33 korte hoofdstukjes het wel en wee van de kleine wanhopige mens in oorlog. Daarbij onderbreekt hij zichzelf voortdurend met kleine cursieve stukjes tekst, krantenknipsels, radioberichten, oproepen. Het boek eindigt met de beroemd geworden “… laatste roep: schop de menschen tot zij een geweten krijgen.” Dit gegeven werd aangegrepen om een caleidoscopische kijk op oorlog neer te zetten, van teksten, muziek, live art, film, theater en getuigenissen die alle iets over het wezen van de oorlog en iets over de werking van tien jaar In Flanders Fields vertellen.

De schare lezers was indrukwekkend: Nadia Abdelouafi, Kader Abdollah, Andrea Bardos, François Beukelaers, Jo Boon, Nand Buyl, Willy Courteaux, Bob De Moor, Dieudonné Kabongo, Chris Lomme, Elvis Peeters, Marijke Pinoy, Lester Simpson en Gordon Wilson. De intermezzi kwamen van Les Enfants de l’Yser, Lester Simpson, The Backdoors, Chorus; daarnaast was er een versie van de Joodse treurzang “Kol Nidrei” voor vijf cello’s, een stuk absurd theater van Arrabal, film van Frank Lateur, soundscapes van Jurgen De Blonde. De Britse kunstenaar Mark Anstee (IFFM Artist in Residence 2003) maakte in vijf uur het live art-project My little war. Persoonlijke getuigenissen van oorlogen uit de 20ste eeuw passeerden live of op video de revue. Concept en regie waren in handen van Vital Schraenen, naar een idee van de Louis Paul Boonkring en het In Flanders Fields Museum.

Het geheel duurde ruim vijf uur. Wie kort de leesmarathon wou verlaten, kon in een culinair café op het gelijkvloers even op adem komen, maar dan nog kon men de voorstelling boven via grote schermen blijven volgen. Mijn kleine oorlog alsook het IFFmuseum waren die namiddag gratis toegankelijk. Rond 15.00 uur hadden reeds 1.300 mensen het museum bezocht.

The Backdoors zorgden voor muzikale animatie.

We zien links museumconservator Piet Chielens terwijl Jo Boon voorleest.

Rechts Nand Buyl en zijn vrouw Chris Lomme die later ook een fragment zouden voorlezen.

Theaterfragment 'Picknick op het slagveld' (Arrabal) door Willem Baert, Frederic Pattyn, Wouter Sinnaeve en Katrien Vanderstichele.

Het publiek luisterde aandachtig.

Tussentekst door Andréa Bardos en Gordon Wilson (rechts).

Het publiek zat en stond kriskras door elkaar en genoot volop.

De grens/La frontière door Dieudonné Kabongo.

We brachten beneden ook nog een bezoekje aan de tentoonstelling van Herman Van Veen.

Je kunt deze tentoonstelling nog tot 16 november 2008 bezoeken.

Westhoek.be & wo1.be wenst de jarigen een dikke proficiat. Doe zo verder!

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be