Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling 'Wereldoorlog I in een ander licht' - Houthulst - 03/09/2008

Please find below some photographs of the official inauguration of the Exhibition 'Wereldoorlog I in een ander licht / The Great War in another light' at the church of Houthulst on Wednesday, September, 3rd, 2008.

Hieronder een aantal foto's van de opening van de tentoonstelling 'Wereldoorlog I in een ander' licht op woensdagavond 3 september 2008 in de kerk van Houthulst.

Iedereen werd aan de ingang van de Sint-Jan-Baptistkerk gefotografeerd door Bert Gunst, medewerker van de gemeente Houthulst. Hij is gefascineerd door de Eerste Wereldoorlog en zal binnenkort een lange fietstocht langs het front van toen maken.

We waren een beetje aan de vroege kant. In de kerk staan langs weerszijden van de middenbeuk panelen opgesteld met de foto's van Emmanuel Schotte.

De foto's werden ook gebundeld in een boek dat kan verkregen worden door overschrijving van 50 EUR op rekeningnummer 385-0086212-42 van Emmanuel Schotte, 3e Linieregimentsstraat 4, 8650 Houthulst. Gelieve bij de overschrijving uw naam, adres en e-mailadres op te geven.

Verzendkosten:
- voor inwoners van Groot-Houthulst: gratis
- binnen België: 5 EUR
- binnen Europa: 10 EUR.

Toerismecoördinator Miguel Bouttry heet iedereen welkom.

Intussen is de kerk vol gelopen met een 120-tal aanwezigen.

Tijdens de opening werden verschillende fragmenten voorgelezen uit dagboeken van oorlogssoldaten. Het eerste fragment kwam uit het dagboek van René Deckers die als soldaat onder andere vocht nabij de Drie Grachten (sector Steenstrate).

Rechts herkennen we schepen van toerisme Eric Verbeure: "September 2008 staat in het teken van de 90e verjaardag van het bevrijdingsoffensief. De tentoonstelling 'Beeld van een oorlog' heeft heel wat belangstelling gekend en reacties uitgelokt. In september zijn er vele initiatieven gepland. De werken aan de molen in Klerken zijn gestart. Er wordt momenteel gezocht naar de juiste ligging en toestand van de funderingen van de molen. Nadien zal er een voorstel tot consolidatie uitgewerkt worden."

Daarna was het de beurt aan schepen van cultuur Ann Vansteenkiste: "Deze fototentoonstelling is een mooie aanvulling op de tentoonstelling 'Beeld van een oorlog'. Waar 'Beeld van een oorlog' toonde hoe de dorpen en het landschap er uitzagen tijdens of juist na de oorlog, tonen de foto's van deze tentoonsteling de restanten van wat er nu nog te zien is in het landschap."

Er werd nadien ook voorgelezen uit het boek van Ernst Junger, een Duitse soldaat aan het front.

Als voorlaatste kwam fotograaf Emmanuel Schotte aan het woord: "Deze opdracht werd voor mij een ontdekking en een openbaring. Al vlug kwam het idee om het ver en grauw verleden om te zetten in zwart-wit foto's. De restanten van de oorlog zijn in veel gevallen één met het landschap en veel foto's komen over als landschappen wat dan wel mijn passie is."

Vervolgens werd nog een fragment voorgelezen uit het dagboek van Raoul Snoeckx.

Links herkennen we burgemeester Joris Hindryckx die de tentoonstelling voor geopend mocht verklaren: "Het is belangrijk dat we blijven herinneren aan wat er gebeurd is. We mogen niet vergeten. We bouwen het toerisme in de gemeente Houthulst uit als een positief verhaal voor onze gemeente. Laat ons leren uit de oorlog. Maar toerisme is meer dan oorlog: we hebben ook rust, landschappen en nog zoveel meer. Ik dank iedereen die heeft meegewerkt aan deze tentoonstelling."

Fotograaf Emmanuel Schotte poseert voor onze fotograaf.

Daarna kon iedereen de hele mooie foto's bekijken.

Je kunt een bezoekje brengen aan de tentoonstelling in de kerk van Houthulst tot en met 5 oktober 2008 en dit dagelijks vanaf 9u tot 17u doorlopend.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be