Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Anzac Day - Zonnebeke - 25/04/2009

Hieronder een aantal foto's van Anzac Day in Zonnebeke op zaterdag 25 april 2009.

Please find below some photographs of Anzac Day at Zonnebeke on Saturday, April, 25th, 2009.

Na de 'dawn service’ op Buttes New British Cemetery (Polygon Wood), trokken we naar het kasteeldomein te Zonnebeke. We waren ruim op tijd terug en het was wachten op de aankomst van provinciegouverneur Paul Breyne voor de officiële opening van de Nieuw-Zeelandse tentoonstelling ‘From the uttermost end of the earth: New Zealand in Flanders 1917-1918’.

Gallipoli, 25 april 1915. Australische en Nieuw-Zeelandse troepen landen op het Turkse schiereiland en zo maakt de ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) zijn intrede in de Eerste Wereldoorlog. Na een patstelling van acht maanden mislukt de militaire actie maar de ANZAC-legende is geboren. Tweeënhalf jaar later, op 12 oktober 1917, bereikt hun inzet een bloedig hoogtepunt tijdens de Slag van Passendale. Sinds 1916 is 25 april voor Australië en Nieuw-Zeeland een moment waarop patriottisme en nationale identiteit gevierd worden en mensen reflecteren over de diverse betekenissen die oorlog kan hebben. Rond ANZAC-Day is een mythe gegroeid en elk jaar komen Australiërs en Nieuw-Zeelanders in grote getale naar Vlaanderen voor de herdenking van hun gesneuvelden.

Als blijk van waardering voor de moed en opoffering van het korps trekt het Memorial Museum Passchendaele 1917 van 12 maart tot 15 november 2009 doorheen Nieuw-Zeeland met de rondreizende tentoonstelling ‘Passchendaele: The Belgians have not forgotten’. De exhibitie doet zes steden aan: Wellington, Christchurch, Dunedin, Featherston, Waiouru en Auckland.

Bij dit uniek uitwisselingsproject hoort ook een Belgisch luik: ‘From the uttermost end of the earth: New Zealand in Flanders 1917-1918’, een Nieuw-Zeelandse tentoonstelling in Zonnebeke, die o.m. werk van de bekende oorlogskunstenaar George E. Butler (1872-1936) tegenover Helen Pollock’s ‘Falls the shadow’ plaatst. Dit hedendaagse kunstwerk is een indrukwekkende sculptuur, gemaakt met Passendaalse klei en was tot januari 2009 te bewonderen in het Auckland War Memorial Museum.

Marnik Vanderper uit Passendale stuurde ons ook een aantal foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be