Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Bezoek / Visit Helen Clark - Zonnebeke/Passendale - 10/01/2009

On Saturday, January, 10th, 2009, former Prime Minister Helen Clark of New Zealand visited Zonnebeke and Passendale. After a visit to Tyne Cot Cemetery, she was invited at the Memorial Museum Passchendaele at Zonnebeke. At this occasion the project 'The Belgians have not forgotten’ was presented. This exhibition wil be inaugurated at Wellington, New Zealand, on March, 12th, 2009. The exhibition will later be presenta at Christchurch, Featherston, Dunedin, Waiouru en Auckland.

VOORSTELLING NIEUW-ZEELANDS HERDENKINGSPROJECT
IN AANWEZIGHEID VAN HELEN CLARK MP, GEWEZEN EERSTE MINISTER

Het nieuwe jaar is nog maar pas begonnen en op zaterdag 10 januari werd om 11u30 in het kasteel van Zonnebeke al een nieuw herdenkingsproject rond Nieuw-Zeeland en Wereldoorlog I voorgesteld in aanwezigheid van Helen Clark MP.

Van 1999 tot november 2008 was Helen Clark Eerste Minister van Nieuw-Zeeland. Ze heeft een grote belangstelling voor alles wat te maken heeft met de Eerste Wereldoorlog. In 2007 woonde ze als Eerste Minister nog de herdenkingsplechtigheden bij n.a.v. 90 jaar Slag van Passendale. Op persoonlijk vlak is haar echtgenoot Peter een achterneef van Tubby Clayton, de stichter van het bekende Talbot House in Poperinge.

Geen enkel land heeft een hogere prijs betaald voor zijn deelname aan Wereldoorlog I. Op een bevolking van amper 1.000.000 inwoners zijn er meer dan 100.000 naar de oorlog in Europa gekomen, 18.000 Nieuw-Zeelanders zijn omgekomen, 45.000 zijn gewond of verminkt teruggekeerd. De meeste slachtoffers vielen in 1917, vooral tijdens de Slag van Mesen en de bloedige Slag van Passendale. Ze hebben een graf op één van de vele CWGC-begraafplaatsen of b leven vermist op de velden van de Westhoek.

Op 4 oktober 2007 ondertekende Helen Clark met de Vlaamse Regering de eerste samenwerkingsovereenkomst voor gezamenlijke herinnering van Wereldoorlog I. In 2008 werd ook op federaal niveau een gelijkaardig akkoord afgesloten. Op Westhoek-niveau is Mesen verbroederd met Featherston en Zonnebeke met Waimakariri.

In uitvoering hiervan werken het Memorial Museum Passchendaele 1917 en het Koninklijk Legermuseum in Brussel momenteel aan de voorbereiding van een grote rondreizende tentoonstelling doorheen Nieuw-Zeeland. Daarin wordt enerzijds getoond hoe de herinnering aan Nieuw-Zeeland bij ons levendig gehouden wordt en anderzijds welke rol de Belgen zelf gespeeld hebben in dat beruchte oorlogsjaar 1917. ‘Passchendaele: The Belgians have not forgotten’ wordt op 12 maart 2009 in Wellington officieel geopend door Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht. Daarna gaat de tentoonstelling nog naar Christchurch, Featherston, Dunedin, Waiouru en Auckland.

Op 25 en 26 april 2009 zal ook het zesde museumweekend in Zonnebeke voor een groot deel in het teken staan van de link met Nieuw-Zeeland. Eind november 2008 trokken de voorzitter en de conservator van het Memorial Museum alvast naar Nieuw-Zeeland om het hele project voor te bereiden.

Naast enkele partners in het project, zal ook SP.a-voorzitster Caroline Gennez op 10 januari op de voorstelling in Zonnebeke aanwezig zijn. “Helen Clark is iemand waar ik grote bewondering voor heb. Ze bouwde haar land uit tot één van de meest vooruitstrevende op het vlak van sociale welvaart, ecologie en multi-culturele integratie. Ze heeft ook veel vrouwen aangezet om belangrijke functies op te nemen en dat niet alleen in Nieuw-Zeeland. Ik ben dan ook heel blij haar eindelijk eens te kunnen ontmoeten.” Helen Clark en Caroline Gennez brengen voorafgaandelijk om 10u30 samen een bezoek aan Tyne Cot Cemetery.

Tijdens haar bezoek aan de Westhoek werd Helen Clark vergezeld door Tim Barnett MP en Austin Mitchell (MP, Brits parlement), die allen bezield zijn door diezelfde link met het verleden.


Welcome by Franky Bostyn, head of the Memorial Museum Passchendaele.

In the visitors centre.

At the right the church of Passendaele.

Winter conditions on this Saturday morning.

Visiting the cemetery.

Arrival at the museum at Zonnebeke.

Allocations by Franky Bostyn (elderman of Zonnebeke), mayor Dirk Cardoen, Helen Clark and Caroline Gennez.

Visiting the dugout in the cellar of the museum.

Presentation of gifts.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be