Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Duitse onderscheiding voor familie Museeuw / German decoration for Museeuw family - Diksmuide - 17/07/2009

On Friday, July 17th, 2009,the Museeuw family was decorated by the German ambassador in Belgium. Gerard, Maria and André (2 brothers and a sister) live at about 100 meter from the German military cemetery at Vladslo. For more than 50 years, they open and close the door of the cemetery in the morning and the evening, the keep the register for the visitors and they help visitors finding a specific grave.

De familie Museeuw (Gerard, Maria en André) wonen op een 100-tal meter van de Duitse militaire begraafplaats te Vladslo op een sympathiek hoevetje. Als gebuur staan zij in voor het openen en sluiten van de toegang tot het kerkhof.

Zij houden het register bij van de bezoekers. Zij helpen bezoekers bij het zoeken naar gesneuvelde familieleden en geven graag uitleg. Dit doen zij al sedert meer dan 50 jaar. Jaarlijks komen meer dan 50.000 bezoekers.

Met de vieringen en herdenkingen in de komende jaren 2014 tot 2018 ter gelegenheid van 100 jaar kan dit cijfer nog oplopen. Want dit moet steeds in herinnering worden gebracht onder het motto : NOOIT MEER OORLOG.

Voor deze toewijding heeft de President van de Bondsrepubliek Duitsland besloten aan de familie Museeuw de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland toe te kennen als blijk van grote waardering.

De onderscheiding werd op het Stadhuis Diksmuide in aanwezigheid van burgemeester en schepenen overhandigd door de ambassadeur van de Bondsrepubliek in Belgie, prof. Dr. Bettzuege.

De familie Museeuw was vereerd met deze onderscheiding en hoopt nog lang deze dienst te kunnen verlenen.

De Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland

De genodigden

Schepen Vanlerberghe, waarnemend burgemeester

De voorzitter van de oudstrijdersvereniging

De Duitse ambassadeur prof. Dr. Bettzuege

Dank u en proficiat Maria voor de vele jaren inzet.

Het tekenen van het ereboek.

De familie Museeuw.

Op de gezondheid.

Nog enkele foto's van de begraafplaats.

Op het Duits Militair kerkhof staat volgende uitleg:

Duitse Militaire Begraafplaats VLADSLO

Soldaten zijn de grootste predikers voor Vrede”

(Albert Schweitzer, Vredesnobelprijs-winnaar)

Deze oorlogsbegraafplaats uit de eerste wereldoorlog werd door de Duitse troepen in het jaar 1914 voor de gevallenen van de “Slag aan de IJzer” aangelegd. Vandaag de dag onderhoudt de volksbond van de Duitse Oorlogsgraven-Verzorging e.V.(Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) in opdracht van de regering van de Bondsrepubliek Duitsland deze site. Voor onderhoud en instandhouding is de volksbond op geschenken aangewezen. Jonge mensen uit Europa helpen in internationale jeugdkampen bij het onderhoud en bouwen bruggen voor een beter begrip.

Toen Vlaanderen in 1914 tot een slagveld werd, begon hier een onverzettelijke strijd voor elke vierkante meter. Toen de oorlog in 1918 teneinde kwam, telde men alleen al aan Duitse zijde 134000 gevallenen in Belgie.

Op basis van de Duits-Belgische oorlogsgraven-overeenkomst van 1954 heeft de Volksbond vanaf 1957 talrijke verdere gevallenen op deze begraafplaats samengebracht.

De doden stammen uit de Provincies West-en Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brabant, Namen, Henegouwen, Limburg, Luik en Luxemburg.

Vladslo is vandaag de dag een van de vier grote Duitse verzamelbegraafplaatsen uit de eerste wereldoorlog in Belgie - de laatste rustplaats voor 25644 gesneuvelden.

Op dit aangelegd Duits Militair Kerkhof bevindt zich ook het indrukwekkende beeldhouwwerk “Het Treurend Ouderpaar” dat Käthe Kollwitz voor haar hier rustende zoon en zijn gevallen kameraden gecreëerd heeft.

De doden op dit kerkhof vragen om Vrede !

Dank aan Albert Ommey voor het verslag info en de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be