Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Susan Robertson visiting her father's grave - Pervijze - 28/07/2009

On July, 28th, 2009, Susan Robertson visited again the grave of her father James Albert Robertson at Pervijze.

Susan ROBERTSON bezocht op 28 juli 2009 opnieuw het graf van haar vader Flying Officer James Albert ROBERTSON, afgestort nabijheid Schoorbakkebrug. Hij werd met militaire eer begraven op het kerkhof in Pervijze. Susan was 6 maand oud toen.

Jaarlijks op 11 november wordt hij gehuldigd voor zijn offer.

Roger Riekaert, Voorzitter NSB/Herdenkingscomité Pervijze & Herman Declerck Webmaster, verwelkomen Susan aan Schoorbakkebrug, in de nabijheid van de plaats waar het vliegtuig neerstortte.

Bezoek aan de plaats, een pijnlijk moment, getuigenissen van zij die het gezien hebben. De juiste plaats is ons op een tiental meter na bekend. Het toestel of wat er van rest
bevindt zich nog in de boden. Susan was hier reeds eenmaal in 1969.

Susan wil graag een handvol rijpe halmen van het tarweveld meenemen als blijvende herinnering aan de bodem waar haar vader is neergestort. Let in de achtergrond op het huisje van de familie Poyeul,
rechtstreekse getuigen van het drama, later uitgeweken naar Canada.Een ontroerde Susan legt bloemen neer op het graf van haar vader, bloemen met dank bezorgd door NSB/Herdenkingscomité.

Suzan wil graag even alleen zijn in gedachte met haar vader.

Even bezinnen bij het gedenkteken van onze oorlogsslachtoffers.

Historische feiten, het relaas van het drama, uit de doeken gedaan door Herman, in de tentoonstelling (Met dank aan de Canadese ambasade).

55-87--Susan laat een boodschap na voor ieder van ons

57-66 Een goed gesprek, bij een heerlijke aperitief in het " sfeerhuisje in Pervijze " Its an smol world

Didier,met zijn beste school Engels, (toevallig of niet, Air Trafic Control), roept herinneringen op.

Even verpozen op de plaats waar vroeger het Gemeentehuis was, en de observatietoren op het Kastanjeplein.

Het bezoek werd afgerond met een goede maaltijd.

---------------

Hierbij een foto van piloot Robertson.

En een aantal historische gegevens:

Elk jaar wordt de plechtigheid op 11 november afgesloten met een moment van eer bij het graf van piloot James Albert Robertson die te Pervijze neerstortte op 29 november 1943.

Dit jaar zal het niet anders zijn, maar we willen het offer van deze Canadese held speciaal onder de aandacht brengen. Tot voor kort was de informatie over hem en de omstandigheden waarin hij om het leven kwam beperkt tot een paar vergeelde foto's, de herinneringen van een ooggetuige en zijn grafzerk op ons kerkhof.

Het bezoek van zijn dochter in augustus aan de tentoonstelling 'De kleine mens in de grote oorlog' van het Herdenkingscomité betekende een ommekeer. Na intens contact met deze 64-jarige Canadese dame en verschillende Canadese instanties is het Herdenkingscomité in het bezit gekomen van verschillende documenten en foto's. De omstandigheden en achtergronden van zijn overlijden zijn hierdoor veel duidelijker geworden. Een samenvatting :

James Albert Robertson was geboren in 1919 in London, Ontario, Canada. Hij huwde in maart 1942 en in februari 1943 werd zijn dochter Susan geboren die in augustus Pervijze en het graf van haar vader bezocht.

In 1943 was hij Flying Officer (F/O) bij het 412° Squadron van de Royal Canadian Air Force (afgekort RCAF). In oktober 1943 werd zijn eenheid ingedeeld bij het 126° Wing van het 2° TAF (Tactical Air Force) op het vliegveld van Biggin Hill vlakbij Londen.

Van daaruit werd op 29 november 1943 's morgens het startsein gegeven voor Operatie Ramrod 339. Ramrod was het codewoord voor een missie van bommenwerpers die geëscorteerd werden door gevechtsvliegtuigen. 72 bommenwerpers van het type Marauder stegen op vergezeld van een aantal VB Spitfires met als doel het vliegveld van Chièvres in Henegouwen. F/O Robertson vloog in vierde positie in de sectie geleid door Flight Lieutenant (F/L) Coles. Omstreeks 9u40 kwam het konvooi tussen Ieper en Duinkerke in contact met 10 Duitse Focke Wulf 190 gevechtsvliegtuigen. De sectie van Robertson deed een aanval op twee ervan waarvan er één neerstortte. Tijdens deze actie geraakte de sectie echter gesplitst en ze verloren F/O Robertson uit het oog terwijl ook F/L Coles neerstortte maar hij overleefde de crash en werd krijgsgevangen genomen.

Het volgende dat we van een ooggetuige weten is dat omstreeks 10u30 een vliegtuig te Pervijze boven Schoorbakke in scheervlucht naar beneden kwam en zich op een honderdtal meter van de IJzer in de grond boordde. Onmiddellijk waren Duitse soldaten ter plaatse. Het toestel zat te diep in de grond om de resten van de piloot te kunnen bergen. Wat boven de grond nog uitstak werd opgeblazen.

Na de oorlog, in maart 1946 organiseerde de RAF een onderzoek en berging van het toestel : het vliegtuig kon aan de hand van onderdelen geïdentificeerd worden en zo ook de piloot die zich nog in het vliegtuig bevond. James Albert Robertson was terecht. Zijn stoffelijk overschot werd overgebracht naar het gemeentehuis en enkele dagen later op 18 maart 1946 met militaire eer op het kerkhof van Pervijze begraven ver van zijn geliefden. Zijn dochter was pas in 1969 voor de eerste keer in de gelegenheid het graf van haar vader te bezoeken.

De NSB en inwoners van Pervijze vergeten zijn offer niet en zullen zijn gedachtenis in ere blijven houden door het verder onderhouden van zijn grafsteen en de jaarlijkse hulde op 11 november.

Hieronder een aantal foto's van de herdenking aan het graf van piloot Robertson op 11/11/2008.

Hieronder nog een aantal foto's van de begrafenis op 18 maart 1946.

Dank aan Roger Riekaert voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be