Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Dozinghem Cemetery - Westvleteren - 05/07/2009

On Sunday, July, 5th, 2009, the tourist office of Vleteren organized a guided tour of Dozinghem Military Cemetery at Westvleteren.

Geslaagde gidsbeurt op Dozinghem Westvleteren, stille oase van rust.

Zondag 5 juli kwamen een 40-tal mensen afgezakt naar de gidsbeurt, georganiseerd door Toerisme Vleteren. Luc Inion, germanist aan het Don Boscocollege van Kortrijk, geboren en opgegroeid aan de rand van het Dozinghem Military Cemetery, gaf er een bijna ontroerende uiteenzetting over zijn levenswerk, aldus schepen van toerisme Lut Demeyer.

Met honderden familieleden van de gesneuvelden, uit WOI en WOII heeft hij persoonlijk contact. Mensen uit Engeland, Schotland, Canada, Chili en de Vereingde Staten komen langs en vertellen Luc over hun oom, grootvader enz. Een rijke schat aan foto’s maakt de gidsbeurt nog interessanter. Over elke jonge gesneuvelde weet Luc ons te boeien met verhalen over hoe zij de dood vonden, liefdesbrieven, brieven naar hun thuishaven…het treft ons. Ook het verhaal van een vrouw, een Amerikaanse verpleegster, die in de hospitalen daar ter plaatse, tal van gewonden verzorgde en er de dood vond, doet in ons een diepe waardering ontstaan en het voorstel om een herdenkingsteken voor haar aan te brengen wordt toegejuicht. Dozinghem, stille getuige van de drie hospitalen tussen Sint- Sixtus en de begraafplaats.

Dank aan Lut Demeyer, schepen van toerisme, voor de info en foto.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be