Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Replica vliegtuig / aeroplane Georges Guynemer - Ieper - 01/06/2009

On Monday, June, 1st, the technical school at Ieper presented a replica of the aeroplane of Georges Guynemer, famous French pilot during the Great War.

VTI Ieper bouwt replica van vliegtuig van Guynemer
OFFICIËLE VOORSTELLING
van de replica op ware grootte van het
VLIEGTUIG VAN GEORGES GUYNEMER

uit 1915, op Pinkstermaandag 1 juni 2009 om 10h30
in het VTI van Ieper, Augustijnenstraat 58

100 jaar VTI, we vonden dat dit toch niet onopgemerkt voorbij mocht gaan en een technische school zijnde, wilden we iets speciaals realiseren. 3 jaar geleden werd dan ook het idee gelanceerd iets te doen rond de nog altijd draaiende authentieke vliegtuigmotor Rhône 9C die de school reeds sedert de 20er jaren in haar bezit heeft.

Dit is wellicht de oudste, en nog werkende, machine van de school !

Generaties van leerkrachten zoals Raymond Haentjens en Roger Claeys hebben voor dit museumstuk gezorgd en lieten het dan ook iedere openschooldag met een oorverdovend lawaai lustig draaien! We vonden dan ook dat we meer dan in hun voetstappen moesten treden (wat hebben hun generaties niet allemaal gemaakt voor de school) en besloten een heus vliegtuig rond hun motor te maken tot ongeloof van iedereen, inclusief zijzelf !

Leerkrachten uit, of afkomstig van Poelkapelle, al dan niet lid van het Poelkapelse Guynemercomité namen het initiatief en stelden voor rond de motor het vliegtuig te bouwen van de eerste overwinning van Georges Guynemer. Die eerste overwinning werd behaald tesamen met z’n mechanieker Charles Guerder uit 1915, beiden amper 20 jaar oud !

Guynemer is zowat de bekendste Franse As met 53 overwinningen op z’n naam in WO I, maar die op mysterieuze wijze verdween boven Poelkapelle op 11 september 1917. Het vliegtuig zelf is eigenlijk een verkenningsvliegtuig van nog voor de oorlog, een Morane Saulnier Parasol L, maar waarop algauw een machinegeweer werd geplaatst omdat het zo wendbaar was en dus bruikbaar als jachtvliegtuig. Roland Garros was zelfs een van de eersten die met dergelijk vliegtuig vloog en door de schroef schoot waarop afkaatsers zaten.

Er werd 3 jaar met tal van leerkrachten, meestal buiten de schooluren, gewerkt aan dit huzarenstukje: Pol Lietaert voorop, Geert Woussen als rechterhand, Frederik Maerten, Chris Horré en Johan Vanbeselaere. Leerlingen van de beroepsklassen uit garage, carrosserie en hout werden, waar gepast, erbij betrokken. Ook een partnerschool uit Slovenië werd via een Europees project bij dit vliegtuig betrokken.

Naast de officiële voorstelling gaan we de motor ook effectief laten draaien zoals weleer, maar nu met de zelfgemaakte schroef, al trekkend laten taxiën op het sportveld !

Daarnaast is er ook een kleine tentoonstelling te bezichtigen over Guynemer en de luchtvaart uit die tijd, maar vooral een voorstelling met beelden hoe het vliegtuig gemaakt werd in die drie jaar !

Johan Vanbeselaere

Dank aan Kurt Vandewalle voor de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be