Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling / Exhibiton 'Lullaby' - Poperinge - 26/06/2009

Plaese find below some pictures of the inauguration of the exhibition 'Lullaby' at Talbot House at Poperinge on Friday, June, 26th, 2009.

Toen Talbot House half december 1915 zijn deuren opende, was het - behalve als clubhuis - ook bedoeld als herberg. Officieren die aan verlof toe waren, konden er terecht voor een bed en ontbijt in afwachting van het vertrek van de trein naar huis, of voor ze bij hun terugkeer een bataljon weer hun bataljon opzochten.

De slaapgelegenheid werd echter vanaf die eerste dagen zo druk gebruikt dat vijf maanden later werd beslist deze functie elders in te richten, in een dochterhuis van Talbot House. Het betreffende pand even verderop in het Gasthuisstraat, is vandaag nog gekend als Skindles.

Van de eerste weken bleef echter een gastenboek bewaard. Het kleine schriftje verzamelde bijna 1300 handtekeningen, en spreekt boekdelen over het prille begin van Talbot House. Officieren van zowat alle eenheden die in die dagen in de Ieperboog aan de slag waren, hebben onderdak gezocht en gevonden in de club.

Maar de lange lijst namen roept meteen ook vragen op. Wie zijn deze mensen? En waarmee heeft de oorlog hen bedacht na hun verblijf in Talbot House? Nog één keer slapen - maar wat dan? Rond dit schriftje en de brieven van Lt. John W. Gamble werkte Dries Chaerle van Talbot House een project uit: enerzijds een evocatie die het frontleven van de luitenant tot aan zijn dood op 22 mei 1916 beschrijft en anderzijds een tijdelijke opstelling rond de namen in het bezoekersregister en de sporen naar meer dan 120 begraafplaatsen en monumenten in de Westhoek en ver daar buiten.

Hieronder een aantal foto's van de opening van de tentoonstelling op vrijdag 26 juni 2009.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be