Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling / Exhibiton 'Lullaby' - Poperinge - 26/06/2009

Plaese find below some pictures of the inauguration of the exhibition 'Lullaby' at Talbot House at Poperinge on Friday, June, 26th, 2009.

Vrijdag openden ze in Talbot House de tijdelijke tentoonstelling "Lullaby - nog één keer slapen". De openingsavond om 19u30 met o.a. een muzikale vertelling rond Lt. John Gamble was een cultuurevenement van de hoogste plank. Je was er niet bij. Geen nood de tentoonstelling loopt nog tot 11 november 1009, tijd genoeg dus om Poperinge opnieuw te bezoeken, en het nieuw blootgelegd stukje "real history" van Talbot House te ontdekken.


Dries en Jean Marie leefden zich uit in de grote verscheidenheid van expressies en instrumentalia. Telkens weer vergapen we ons aan de versmelting van mimiek en instrumentale tonen…


We zouden ook in Talbot niet zijn als we er de oorlog, de 'soldaat met de helm', de locale ankerpunten "lyssenthoek", "potyse", "Boezinge" en de honderden namen niet één voor ééén zouden horen noemen. Fluisterend, maar ook met de"smile", geïdentificeerd, geïmmatriculeerd, GENOEMD. De sfeer in de zaal evenaarde de "ter aarde bestelling". Waar zijn we toch in die 20ste eeuw mee bezig geweest?


Spontaan ging de zaal figuurlijk door de knieën de conservator was voorganger in de Poppy-liturgie.

Een lach en een traan, weemoed en mild entertainment. Af en toe wat 'weg van het front'. Inderdaad 'een bed met echte lakens'. Dat is wat anders dan de moddergrachten en .. gas.

Lulaby, het slaapliedje van de hospitaalzuster in Poperinge. Hier komt de spitse creativiteit van de regie, heel even een eigen tint geven aan het harde verhaal. Ook de speelse manier om de dank te uiten aan de vele werkers van het laatste uur vraagt om beelden. Jean Marie, Mattias, Bertin, Hugo, de stad….

Kortom een unieke culturele belevenis.


De tentoonstelling zelf zou je kapot maken met een beschrijving. Als in een slagveld, als na een donderweer, de sfeer inademen en boven haat en geweld, de mist van gas en arrogante verovering voorbij, vrede in handbereik.. moet je inkomen dan kunnen we erover praten.


Hierop volgde een receptie

Dank aan Henri Vandenberghe voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be