Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Bezoek / visit minister Kate Wilkinosn - Zonnebeke - 17/06/2009

Minister Kate Wilkinosn from New Zealand visited Zonneke on Wednesday,June, 17th, 2009. Please find below some pictures of this visit.

In het gemeentehuis van Zonnebeke werd woensdag 17 juni de Nieuw-Zeelandse minister Kate Wilkinson (Arbeid en Voedselveiligheid) officieel ontvangen. De minister die in Genève een conferentie bijwoonde over Internatiale Arbeid stond erop privé naar Zonnebeke te komen. Haar bezoek kaderde onder meer in het uitwisselingsprogramma tussen Nieuw-Zeeland en Vlaanderen rond de slag van Passendale en de rol van de Nieuw-Zeelanders daarin. Zo is er de rondreizende tentoonstelling in Nieuw-Zeeland ‘The Belgians have not forgotten’ en in het MMP de tentoonstelling ‘From the uttermost end of the earth’.

De minister woont trouwens in Waimakariri, de zustergemeente van Zonnebeke in Nieuw-Zeeland. Een zichtbaar geëmotioneerde Kate Wilkinson verwees naar de tragedie van 12 oktober 1917 toen meer dan 3.000 Nieuw-Zeelandse soldaten in een paar uur tijd gedood, verwond of vermist werden in hun wanhopige poging de Bellevuehoogte in te nemen. Ze las ook voor uit de brieven van een familielid die deze ‘nachtmerrie’ overleefde.

De minister bezocht in de namiddag o.a. nog Tyne Cot Cemetery.

Tijdens de officiële ontvangst schonk de nieuwe Belgische consul in Christchurch Lieve Bierque ook twee kunstwerken aan de gemeente Zonnebeke. Lieve Bierque is een grafisch kunstenares, woont in Nieuw-Zeeland en startte daar in 2008 een kunstproject ‘Our Soldiers’.

Minister Kate Wilkinson keek erg uit naar dit blitsbezoek aan Zonnebeke.

Lieve Bierque schonk deze kunstwerken aan de gemeente Zonnebeke.

De Nieuw-Zeelandse minister Kate Wilkinson met burgemeester Dirk Cardoen.

Thanks to Filip Debergh for the photographs and information.

----------

Hieronder nog wat extra foto's van het bezoek van Minister Kate Wilkinson en Consul Lieve Bierque. De minister staat de derde van links op de eerste foto, de consul staat 5de van links, haar man Gavin Bonnett die een Nieuw Zeelander is staat naast haar. Rechts naast de burgemeester staat raadslid Vandepitte. Helemaal links staat de voorzitter van de gemeenteraad, Maria vander Meiren en rechts van haar staat schepen Vanderhaeghe. Schepen Bryon staat tussen de minister en de consul. Dit is de overhandiging van de kunstwerken over Ewen Taylor.

De tweede foto is genomen op Oxford Road Cemetery en is bij het graf van Ewen Taylor.

Foto met uitleg door Freddy Declerck in het bezoekerscentrum.

Sfeerbeeld Tyne Cot.

Foto in de ruimte waar de vermiste NZ-ers herdacht worden.

Dank aan Freddy Declerck voor de info en aan Maria vander Meiren voor de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be