Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Wandeling 'Langemark Vlucht' / Walk 'Langemark on the run' - Langemark - 08/03/2009

Text from the first infopanel: 'Using old postcards from the years before 1914, we try to draw a picture of Langemark as it was before 'The Great War'. The village of our grandparents, that was soon be completely wiped of the map. Not only was the village laid in ruins, but also the inhabitants had to leave their homes for many years. Many of them were never to return. Their story is told here too. We also show a number of picture postcards made during the war. Many of them were taken at the end of May 1915, because by then our village had already been largely destroyed after the violent battles and gunfire. In the years that followed, everything left standing, was systematically and thouroughly flattened.'

In total there are 16 panels on this walk of 1,8 km. More information can be obtained at the tourist office of Langemark-Poelkapelle.

Langemark-Poelkapelle is opnieuw een wandeling rijker. Tijdens een 1,8 km lang traject in het centrum van Langemark wandel je voorbij 16 borden met foto's uit de oude doos die een dubbel verhaal vertellen.

Enerzijds worden er foto’s afgebeeld van vóór de Eerste Wereldoorlog waarbij de toeschouwers een idee krijgen van hoe de Bakelandtgemeente er in het begin van de vorige eeuw uitzag. De bijhorende teksten geven wat meer informatie over die tijdsgeest en leefsituatie. De Langemarkenaren leefden tot dan hoofdzakelijk ‘onder de kerktoren’ en de invloed van o.a. de adel (kasteelbewoners) en geestelijken was heel voelbaar.

Niettegenstaande het gebrek aan vervoers- en communicatiemiddelen was de handelsactiviteit in die periode in de gemeente toch relatief groot. Denken we maar aan de aanwezigheid van de vele ambachten (zoals stoelenmakers, steenbakkers, leidekkers,..). Ook was er een bloeiend sociaal en cultureel leven in het dorp dat vooral op gang werd gebracht in de tientallen herbergen die de gemeente toen rijk was.

Langemark werd echter in oktober 1914 opgeschrikt door het geweld van ‘Den Grooten Oorlog’. Daar het front zich stabiliseerde in de regio rond Langemark kregen de inwoners de raad om hun huizen te verlaten en met alleen het levensnoodzakelijke te vluchten.

Onmenselijke taferelen hebben zich hierbij afgespeeld. Bij de terugkeer naar hun gemeente troffen de Langemarkenaren een praktisch volledig vernield dorp aan. Van hun in allerijl achtergelaten bezittingen was er dan ook geen enkel spoor meer. Velen stelden zich dan ook de vraag of ze hier ooit nog een nieuwe toekomst konden opbouwen. Een prachtig chronologisch ‘vluchtverhaal’, gestaafd met o.a. authentieke teksten uit brieven van gevluchte Langemarknaren, zal velen niet onberoerd raken.

Dit project kwam tot stand in samenwerking met Unizo Langemark-Poelkapelle, ’t Munchenhof, gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle, Oorlog en Vrede in de Westhoek en de Provincie West-Vlaanderen.

Op zondag 8 maart 2009 kon iedereen deze wandeling onder begeleiding ontdekken. Organisators Michel Gheeraert en Danny Vanacker gaven tekst en uitleg bij de borden en namen ons mee naar Langemark net voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog. We verzamelden om 14u00 aan het inkomportaal van de kerk te Langemark.

Danny Vanacker heette iedereen welkom.

Rechts herkennen we Cindy Timperman van de dienst toerisme van de gemeente Langemark-Poelkapelle.

Tijdens deze wandeling kom je voorbij 16 borden met info en foto's. Hieronder een plannetje. Binnenkort (mei 2009) zal er ook een folder beschikbaar zijn bij de dienst toerisme van de gemeente.

Mede-initiatiefnemer Michel Gheeraert loste zijn collega Danny af voor de commentaar.

De foto's tonen hoe het was voor de oorlog. Rechtsonder zien we het huis op de plaats van het vroegere café links.

Er hangen ook diverse borden met info en uittreksels uit brieven.

Er werd bijzonder aandachtig geluisterd.

De groep was intussen flink aangegroeid want we waren stipt om 14.00 uur vertrokken.

Ook heel wat kinderen op deze wandeling die geschikt is voor jong en oud. De wandeling richt zich ook specifiek op de vele Engelse jongeren die in Langemark overnachten en die via deze wandeling een en ander over Langemark kunnen vernemen.

Uittreksel uit een brief. Alle panelen zijn tweetalig Nederlands - Engels opgesteld.

En fietsen langs de Vredesroute of het fietsnetwerk Westhoek kan uiteraard ook in Langemark.

Bij het bord nabij de sporthal.

Alle borden hebben een nummer zodat je precies weet waar je je bevindt.

Michel Gheeraert bij het bord 'De kinderen van de IJzer'. Op de foto zijn vader (links) en twee zussen van zijn vader.

Langs de oude spoorweg ging het richting station.

Het 'Bahnhof' met Duitse soldaten. Veel van deze foto's werden als postkaarten door Duitse soldaten naar Duitsland gestuurd.

Daarna ging het richting kasteelpark met de mooie vijver.

De 'Statiestraat' van voor de oorlog en de straat anno 2009.

Langemark is ook gekend omwille van Bakelandt, getuige daarvan het Bakelandtpad en het Rooie Zitapad.

Het kasteel van voor de oorlog en het nieuwe kasteel, waar nu het gemeentehuis is gevestigd.

De tocht werd afgesloten nabij het laatste bord naast het gemeentelijk gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers van Langemark.

Proficiat aan allen die hebben meegewerkt aan de realisatie van deze nieuwe wandeling. Beslist een aanrader voor zowel jong als oud.

Meer info : Dienst Toerisme, Kasteelstraat 1, 8920 Langemark-Poelkapelle, tel 057/49.09.41, toerisme@langemark-poelkapelle.be

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be