Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling te Pervijze : 'De kleine mens in de grote oorlog' - 09/05/2009

From May 10th untill November 11th, you can visit at Pervijze the exhibition 'The little man in the Great War'. Free access every day.

Vanaf 10 mei tot en met 11 november 2009 zijn we er terug, reeds voor de vierde maal op rij. Daar we het bezoekersaantal vorig jaar spectaculair hebben zien toenemen, wilden we er graag nog een jaartje bij doen.

Na enkele maanden van stille voorbereiding is de tentoonstelling opnieuw dagelijk geopend in het Ontmoetingscentrum Ten Bercle op de dorpplaats te Pervijze, telkens doorlopend van 10u tot 18u.
Zoals steeds is de toegang gratis en liggen er formulieren klaar voor wie vragen, verzoeken of opmerkingen heeft. Die kunnen gepost worden in de daartoe beschikbare brievenbus. Ook de bijgewerkte lijst van de gesneuvelden op het grondgebied van Groot-Pervijze is opnieuw beschikbaar. Deze lijst bevat ondertussen meer dan 3.000 namen.

Voor alle verdere informatie aangaande de tentoonstelling is onze website www.pervijze.be/expo1418 nog steeds te vinden op het wereldwijde net. Bekijk zeker eens het onderdeel 'sporen van het oorlogsverleden' waar we alle overblijfselen van de oorlog in Pervijze en deelgemeenten (Stuivekenskerke, Oostkerke en Lampernisse) op een rijtje zetten. Het geheel kan gemakkelijk per fiets of met de wagen bezocht worden, een ideale uitstap en eventueel te combineren met andere toeristische hoogtepunten van de streek zoals bijvoorbeeld de Dodengang en de IJzertoren te Diksmuide. Op de website is nu ook een pagina voorzien waar we een oproep doen naar familieleden van 50 oudstrijders van Pervijze waarvan we nog bijna geen gegevens hebben.

Enkele aanpassingen die gebeurden aan de tentoonstelling : er werd een groot nieuw bord gemaakt dat het overstroomde gebied tussen spoorweg en IJzer moet visualiseren, er zijn nieuwe borden over enkele facetten van de oorlog te Stuivekenskerke, Oostkerke en Lampernisse waar we onder andere nader ingaan op de slag bij Reigersvliet, pater Martial Lekeux, de verbandpost Lettenburg en andere… We laten ons licht schijnen op soldaat Brans die in 1975 werd opgegraven en geïdentificeerd te Stuivekenskerke en herbegraven te Genk.

Tot slot houden we een plaatsje vrij voor recente aanwinsten. Op die manier willen we de bezoekers stimuleren om ons reeds uitgebreide archief verder te helpen uitbouwen. We zijn nu al in het bezit van een indrukwekkende databank over de gesneuvelden op het grondgebied en over de oudstrijders van Pervijze. Ook ons fotoarchief bevat unieke stukken die we graag ter beschikking stellen aan wie er iets van kan gebruiken want ons motto is 'we zijn er om elkaar te helpen'.

Wie de tentoonstelling nog nooit bezocht heeft, kunnen we alleen maar de goede raad geven van dit zeker eens te doen want iedere jaargang kan de laatste zijn.

Misschien tot binnenkort,

De inrichters Herman Declerck en Roger Riekaert

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be