Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Wapenstilstand - Esen - 11/11/2009

Please find below some photographs of Armistice Day at Esen (part of Diksmuide) on November, 11th, 2009.

Esen had in 1914 een rampzalige tijd gedurende de belegering van Diksmuide en dit van 21 oktober tot 11 november 1914. 49 burgers werden er toen afgemaakt door de Duitsers in het dorp. Deze staan bijna allen vermeld op het gedenkteken op het Esenplein, behalve twee. Esen had ook 20 militairen verloren in de eerste wereldoorlog. Er staat ook een naam niet op dit monument. Het dorp werd volledig vernield gedurende deze oorlog en later heropgebouwd.

In WO II waren er veel minder slachtoffers: twee militairen en twee burgers.

Elk jaar worden de feiten van WO I en WO II herdacht in Esen, maar dit jaar met minder enhtousiasme dan de vorige jaren.

De eerste schepen van Diksmuide Kurt Vanlerberghe legde samen met de voorzitter van NSB Esen bloemen voor dit monument van beide oorlogen op het Esenplein terwijl het muziek de beide hymnen speelde.

Er was daarna een herdenkingsdienst in de Kerk en een plechtigheid aan het daar aanwezige monument. De schepen hield het dodenappel voor dit monmument en er werden bloemen neergelegd door de schepen samen met de enige oudstrijder die het dorp nog kent: Maurice Vancoppenolle.

Daarna was er een receptie en een gezellige maaltijd in de feestzaal "de Kroon".

In de kerk van Esen is er momenteel een blijvende tentoonstelling die de vreselijke tijd in Esen weergeeft. De kerk is elke dag open van 9 uur 's morgens.

Dank aan Roger Haesaert voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be