Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Remembrance - Harderwijk (Nederland) - 17/10/2009

Please find below some photographs of the remembrance organized by the Friends of the In Flanders Fields Museum. The ceremony took place at Harderwijk (Nederland).

Hieronder enkele foto's van de remembrance van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum gehouden op zaterdag 17 oktober 2009 voor Henri Vermon op het Belgisch Militaire Ereveld te Harderwijk (Nl).

Ondervoorzitter Ludwich Devlieghere hield de gelegenheidstoespraak:

"We staan hier samen bij het graf van Henri Vermon die hier begraven ligt naast meer dan 200 andere landgenoten, vluchtelingen en geïnterneerden van de grote oorlog 14-18.

Henri Vermon werd geboren in Hollebeke op 4 september 1881 als zoon van Joseph Vermon en Virginie Bogaert. In het voorjaar van 1901 werd Henri Vermon als twintigjarige opgeroepen voor de loting. Trok Henri een laag nummer of nam hij de dienst over van iemand anders? We weten het niet, maar Henri nam dienst in het leger. Na zijn dienst trad hij in het huwelijk met Marie Leroy. Ze kregen samen drie kinderen.

Toen België in de oorlog betrokken raakte werd Henri Vermon opgeroepen en als de meesten van zijn lichting ingezet voor de verdediging van de forten. Henri werd ingedeeld bij het 2e Linie-Vestingsregiment dat deel uitmaakte van de verdediginggordel van de forten rond Antwerpen. Toen Antwerpen viel vluchtten de Belgische militairen naar Nederland om aan de krijgsgevangenschap in Duitsland te ontkomen.

Henri was een van de meer dan 30.000 Belgische militairen die voor de rest van de oorlog in het neutrale Nederland geïnterneerd werden. Henri werd in kamp Harderwijk ingeschreven op 14 december 1914. In het kamp Harderwijk kwamen zeker nog drie andere Hollebekenaren terecht: Hubert Billen, Cyrille Pattyn en Achille Odent. Hubert Billen en Achille Odent kwamen na de oorlog naar hun dorp terug. Van het lot van Cyrille Pattyn weten we niets. Zij die terugkeerden werden na de oorlog smalend hazen genoemd en ze werden verdacht van desertie. Wat hadden zij immers geleden in vergelijking met hen die de ellende van de Duitse gevangenkampen hadden doorstaan of de gruwel van de loopgraven?

Het leven in het kamp was hard, maar de soldaten konden er leren lezen en schrijven of ze leerden er een stiel. De overlijdensakte van Henri Vermon vermeldt dat hij metselaar was. Henri Vermon overleed op 29 maart 1918 om 6.30 ’s ochtends in de Rooms-Katholieke verpleeginrichting aan de Bruggestraat in Harderwijk. Hij werd op 3 april 1918 tussen 10.00 en 10.30 uur begraven. Nadien werd zijn graf overgebracht naar het Belgisch ereveld waar hij hier ligt in vak A, rij 3, graf 15 naast 209 andere landgenoten.

Vandaag brengen wij hulde aan Henri Vermon en de andere Belgen, militairen en burgers die hier begraven liggen. Op het doodsprentje van Henri staat er: Hij stierf in ballingschap ver van alle duurbaren uit trouwheid aan Vorst en Vaderland en dat geldt voor allen die hier liggen en die wij vandaag herdenken"

Dank aan Patrick Boone, secretaris VIFF, voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be