Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling / Exhibition - Pervijze - 30/10/2009

Please find below some photographs of a visit by 35 American students to the exhibition at Pervijze on Friday, October, 30th, 2009. They also visited the cellar house of Pervijze, the original cellar where the Madonnas of Pervijze worked. The guide for the tour was Diane Atkinson, author of the book "Elsie and Mairi Go To War".

Op vrijdag 30 oktober 2009 bezocht een groep van 35 Amerikaanse studenten de tentoonstelling "De kleine mens in de grote oorlog" te Pervijze. Ze brachten ook een bezoek aan de oorspronkelijk kelder waar de zusters hun hulppost hadden ingericht tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De begeleidster was niemand minder als de Engelse Diane ATKINSON zelf. Deskundig gedocumenteerd gaf ze een boeiende uitleg aan 35 Amerikaanse studenten. Ze is de schrijfster van het recente boek over de twee Engelse verpleegsters in Pervijze, namelijk Mairi Chisholm en Elsie Knocker.

Mairi was amper 17 jaar oud toen ze in Pervijze in december 1914 samen met Elsie hun hulppost inrichten, zo dicht mogelijk bij het front. Meer als drie jaar lang verzorgden ze gekwetste Belgische soldaten aan het IJzerfront. Ze waren de enige twee vrouwen die door het opperbevel in Parijs in de eerste frontlinie toegelaten werden.

Later huwde Elsie Knocker met Baron de T'Serclaes. Een laatste spoor werd teruggevonden in Engeland, Graafschap Surrey. Daar is ze eind der jaren zeventig in haar cottage overleden. Deze droeg de toepasselijke naam, jawel "Pervyse".

De kelder waar de zusters hun hulppost hadden tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Na het bezoek aan de kelder ging het naar de tentoonstelling in OC Ten Bercle.

Auteur Diane Atkinson in gesprek met Philippe Vindevogel, priester te Pervijze en bezieler van de lokale heemrking.

De tentoonstelling 'De mens in de kleine oorlog' is een initiatief van het Herdenkingscomité met als medewerkers Roger Riekaert en Herman Declerck. Je kunt de tentoonstelling nog tot en met 11 november 2009 bezoeken in OC Ten Bercle te Pervijze (vlakbij de kerk).

Ook Dominiek Dendooven (rechts) van het In Flanders Fields Museum te Ieper nam deel aan het bezoek.

Dank aan Roger Riekaert voor de info en foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be