Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Wandeling verdwenen begraafplaatsen / Walk former cemeteries - Poelkapelle - 27/09/2009

Please find below some pictures of a walk at Poelkapelle alongside former cemeteries in the village.

De Westhoek is een streek waar je niet op pad kan gaan, zonder een begraafplaats voorbij te komen. Meer dan 220 gedenktekens en 170 sites met oorlogsgraven herinneren iedere dag aan deze vreselijke geschiedenis.

Tijdens en kort na de oorlog waren er echter nog veel meer begraafplaatsen of sites waar één of meer soldaten samen begraven werden. Zo waren er in Poelkapelle een 15-tal (Duitse) begraafplaatsen die halfweg de jaren '50 ontruimd werden. De graven werden samengebracht in de Duitse Militaire Begraafplaats te Langemark en de verdwenen begraafplaatsen werden opnieuw in het landschap opgenomen. Veel van deze sites zijn ondertussen vergeten en onherkenbaar geworden. Tijdens de wandeling gaan we op zoek naar enkele kleine verdwenen begraafplaatsen die elk hun eigen verhaal en geschiedenis vertellen.

We nemen ook een kijkje op Poelcapelle British Cemetery, de derde grootste begraafplaats in de streek. Deze begraafplaats ontstond na de oorlog door een concentratie van verspreide graven uit de omliggende slagvelden en door de samensmelting van verschillende kleine begraafplaatsen uit de omgeving. Nu liggen er 7.478 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog en 1 uit de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 6.200 van hen werden niet geïdentificeerd en rusten onder de naam "Known unto God" of "A soldier of the Great War".

Op zondag 27 september 2009 kon iedereen deze wandeling onder begeleiding ontdekken. Luc en Johan Vanbeselaere gaven tekst en uitleg bij de verschillende begraafplaatsen en namen de deelnemers mee naar Poelkapelle net voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

Het nieuwe tankmonument in Poelkapelle dat ingehuldigd wordt op 10/10/2009.

Poelcapelle British Cemetery.

De grafsteen voor John Condon, age 14.

Aan het speelpleintje van Poelkappelle, voorheen een Duitse begraafplaats, waar Johan Vanbecelaere de uitleg gaf.

Dank aan Marnik Vanderper voor de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be