Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Open monumentendag / Open monuments - Zonnebeke - 13/09/2009

On Sunday, September, 13th, it was open monumentday again in Flanders. Special theme this year was 'care'. Guided tours took place at Buttes New Cemetery at Zonnebeke where visitors could get more information on the cemetery but also on the Commonwealth War Graves Commission who takes care of the cemeteries in the region.

"Polygon Wood" in Zonnebeke is in Australië en Nieuw-Zeeland een begrip vanwege de bloedige gevechten die er tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsgrepen. Het bos in kwestie werd in mei 1915 door de Duitsers ingenomen. Tijdens de Slag om Passendale op 26 september 1917 werden de resten van het bos veroverd door de 5th Australian Division. Op 28 september 1918 werd het bos definitief ontzet door Schotse eenheden.

In 1922-1923 werd de Butte heraangelegd waarop een groot monument voor de 5th Australian Division kwam. Aan de voet ervan ligt het indrukwekkende Buttes New British Cemetery met 2.109 doden, waarvan 431 bij naam bekend. Achteraan de begraafplaats bevindt zich een zuilengalerij met de namen van 378 vermiste Nieuw-Zeelanders uit de winter 1917-1918. Het onderhoud van deze begraafplaats gebeurt door de Commonwealth War Graves Commission (CWGC).

De CWGC werd opgericht in volle oorlogstijd in 1917 en heeft als hoofdopdracht te zorgen voor de aanleg en het onderhoud van de graven van de gesneuvelden van de Commonwealthlanden van beide Wereldoorlogen. De organisatie bouwt en onderhoudt daarnaast ook de monumenten van de gesneuvelden die geen graf hebben. Tenslotte houden ze een register bij van de 1.700.000 gesneuvelden die wereldwijd begraven liggen. Voor de familieleden van de overledenen een belangrijk instrument om hun verwanten terug te vinden.

In de regio Ieper zet het CWGC tientallen hoveniers in die instaan voor het dagelijks onderhoud van de begraafplaatsen en monumenten. Tijdens Open Monumentendag horen we niet alleen het historisch verhaal van de site, maar vertellen de mensen van de groendienst over hun dagelijkse werking, hun aanpak, de relatie met de organisatie en de toeristische druk op een aantal sites.

Zicht op de indrukwekkende begraafplaats.

De vorige groep is nog bezig.

De infopanelen aan de ingang maken de bezoeker wegwijs.

Onze gids Frans doet zijn 'werk' met hart en ziel.

Foto uit de jaren '20. Het monument voor de 5e Australische divisie staat reeds op zijn plaats terwijl de begraafplaats nog moet aangelegd worden.

Heel veel Australiërs op deze begraafplaats.

Het monument voor de vermiste soldaten.

Bloemen en planten: schitterend en indrukwekkend als je ziet met welke zorg de Commonwealth War Graves Commission de begraafplaats onderhoudt. DANK U WEL.

De stone of remembrance.

Enkele opschriften.

De graven van de 'Zonnebeke Five' die in 2007 werden bijgezet op de begraafplaats.

Opschrift op de grafsteen.

Nummer van de grafsteen.

Twee mensen van de Commonwealth gaven uitleg en duiding bij hun werkzaamheden.

Opschrift op de Australische zuil.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be