Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling / Exhibition Chinese Labour Corps - 23/04/2010

Please find below some photographs of the opening of the exhibition about the Chinese Labour Corps at Ieper on Friday, April, 23rd, 2010. The exhibiton can be visited in the In Flanders Fields Museum.

De tentoonstelling

Na dead.lines (2002), Vluchten voor de oorlog (2004), De Laatste Getuige (2006) en Mens-Cultuur-Oorlog (2008) is Sjouwers voor de Oorlog de vijfde van de tweejaarlijkse grote zomertentoonstellingen van het In Flanders Fields Museum, en tevens de laatste die zal plaatsvinden in het museum "oude stijl". Het thema komt eigenlijk voort uit de vorige tentoonstelling Mens-Cultuur-Oorlog waarin de multiculturele aspecten van de Eerste Wereldoorlog centraal stonden.

Immers, terwijl er vanaf 1916 niet minder dan ruim 140.000 Chinese arbeiders naar West-Europa werden verscheept, is dat gegeven toch maar bitter weinig bekend bij het grote publiek, en dat terwijl er wel voldoende tentoonstellingsmateriaal en bronnen voorhanden zijn. Het werd dus hoog tijd dat de belangrijke bijdrage van de Chinese arbeiders aan de geallieerde oorlogsinspanning en de bijzondere positie van de Chinezen aan het westelijk front in een aparte tentoonstelling werd belicht.

Voor de inhoudelijke uitwerking van de tentoonstelling kond het museum nauw samenwerken met het stadsarchief van Weihai dat eerder een tentoonstelling en een conferentie hierover organiseerde. Onmisbaar is ook de bijdrage van dr. Philip Vanhaelemeersch, een sinoloog verbonden aan het Ferdinand Verbiestinstituut van de Katholieke Universiteit van Leuven.

"Sjouwers voor de oorlog" is een onderdeel van het Europese Interregproject 'De Grote Oorlog herdacht', dat van 2008 tot 2012 langsheen het Westelijke Front, van West-Vlaanderen tot op de Chemin des Dames, initiatieven en projecten omtrent de Eerste Wereldoorlog samenbrengt. Vier prestigieuze musea brengen zo een gemeenschappelijk verhaal van migraties in de Eerste Wereldoorlog. Na het In Flanders Fields Museum volgen nog tentoonstellingen over de migratie van burgers (Caverne du Dragon, Chemin des Dames), van militairen (Musée de Flandre, Cassel) en migraties gezien door kunstenaars (Historial de la Grande Guerre, Péronne). De tentoonstelling heeft dus ook een inleidend deel die dit benadrukt.

Voor het ontwerp stond het Nederlands-Duitse bureau Totems in dat al eerder zijn sporen verdiende met onder meer ontwerpen voor het Hermitage Amsterdam en voor verschillende paviljoens op de jongste wereldtentoonstellingen. Totems bedacht voor Sjouwers voor de Oorlog een vijftal grote "poorten" die ons enigszins doen denken aan Chinese bouwwerken.

De tentoonstelling wordt consequent viertalig: Nederlands, Engels, Frans en Chinees. Naar aanleiding van de tentoonstelling verscheen bij Uitgeverij Lannoo ook een publicatie.

Verwelkoming door Piet Chielens, conservator van het In Flanders Fields Museum.

Twee muzikanten zorgden voor Chinese muziek.

Meer dan 250 mensen hadden zich aangemeld voor deze opening.

Toespraak door schepen Frans Lignel, tevens voorzitter van het In Flanders Fields Museum.

Een medewerker van de Chinese ambassade neemt ook foto's.

Dominiek Dendooven, wetenschappelijk medewerker van het museum, gaf meer toelichting bij het totstandkomen en de inhoud van de tentoonstelling.

Eregast op de opening was de Chinese ambassadeur.

Een andere opmerkelijke gast was Chris Morel die aan de basis lag van Alcatel Bell in China, de eerste buitenlandse joint-venture.

Enkele beelden van de zeer mooie tentoonstelling.

De eerste van de in totaal 5 poorten.

Een lange rij van bewerkte obussen.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be