Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Zing mee voor de liefde en de vrede! - Diksmuide - 20/08/2010

Please find below some photographs of the event 'I'd like a kiss, a musical happening' at Diksmuide, at the occasion of the walk 'Four days of the Yser' on Friday, August, 20th, 2010.

De liefdevolle zanghappening "Een kusje lust ik wel" had plaats in Diksmuide. Deelnemers
kregen op de Grote Markt gratis ballonnen waaraan ze een persoonlijke vredes- of liefdeswens
konden meegeven. Vanaf de pui van het Stadhuis werd door René Verreth opgeroepen om op
te stappen in een vredesoptocht naar de IJzertoren (Pax-poort) al waar de menigte zou
meezingen met het koor uit Diksmuide begeleid door de Koninklijke muziekkapel van de Marine.
Het geheel was bedoeld voor iedereeen die over liefde wil zingen en voor de vrede.

Het spreekwoord zegt : "Make love not war". Waar is deze boodschap meer van toepassing dan onder de IJzertoren - Nooit meer oorlog! Het idee van deze zanghappening gaat terug naar het verhaal van soldaat Frans Van der Linden:

Frans Van der Linden behoort tot de zesde Leger Afdeling (3° karabiniers). Als geboren en getogen Antwerpenaar moet hij met lede ogen aanzien hoe het leger, Antwerpen (en dus ook zijn familie) in de steek laat. Zijn legerafdeling trekt via geforceerde marsen in korte tijd van Antwerpen tot achter de IJzer. Dit gebeurt in grote wanorde. De soldaten moeten vaak zelf voor hun eten zorgen.

De oorlogsjaren gaan voorbij. Frans Van der Linden raakt bevriend met de broers Michielsen. Ook zij waren uit het Antwerpse afkomstig. In tegenstelling tot de familie van Frans, zijn de ouders van de 2 broers wel weggevlucht uit de stad. Zij bevinden zich nu in Engeland. De 2 broers stellen Frans voor dat hij zijn verlof kan doorbrengen bij hun ouders. En zo trekt Frans in april 1918 naar Engeland op verlof.

Hij wordt daar door vader en moeder Michielsen goed ontvangen, maar misschien nog belangrijker voor Frans was de aanwezigheid van enkele knappe dochters. En zo wordt Frans verliefd op Jeanne Michielsen.

Terug aan het Front laat Frans zich fotograferen en componeert hij voor haar een liedje:
‘een kusje lust ik wel’ (op tekst van zijn vriend Antoon Vangelder). Hij stuurt zowel de foto als het liedje naar zijn geliefde op. Intussen is de rust aan het front voorgoed verdwenen. Het bevrijdingsoffensief wordt ingezet. Frans zet zich hier actief bij in. Maar plots wordt hij ziek. Net als zovele andere soldaten wordt hij getroffen door de Spaanse griep. De soldaten, verzwakt door 4 jaar oorlog, zijn uiterst vatbaar voor deze ziekte. En zo sterft Frans Van der Linden na 4 jaar oorlog, door ziekte op 3 november 1918, 8 dagen voor de wapenstilstand. Hij heeft zijn lied nooit kunnen brengen voor zijn vriendin.

De inrichters mogen tevreden terugblikken over de grote publieke belangstelling, dit naast het mooie weer dat eveneens van de partij was.

Webstek: www.ijzertoren.org en www.tenvrede.be
Uitleg: IJzertoren

Foto's: A.Ommey, Diksmuide

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be