Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Westtoer fietst in grensoverschrijdende WO1-regio - 20/08/2010

Van 20 tot 22 augustus organiseerde Westtoer een grensoverschrijdende fietstocht (260 km) met de Eerste Wereldoorlog als thema. Met start en aankomst in Ieper bracht het traject de deelnemers naar belangrijke WO I sites in het Noorden van Frankrijk. Ook Gouverneur Breyne was aanwezig bij de start in Ieper. De fietstocht gebeurde onder de begeleiding van Carl Ooghe, ervaren WOI-gids.

Het initiatief kaderde in het grensoverschrijdende Interreg IVA project 'De Grote Oorlog herdacht - Mémoire de la Grande Guerre'. Door de provincie West-Vlaanderen en Westtoer wordt hiervoor intens samengewerkt met de departementen van de Nord, Pas-de-Calais, de Somme en de Aisne.

De projectpartners willen zich voorbereiden op de wereldwijde belangstelling voor de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog in 2014-2018. In sites en bezoekerscentra zijn belangrijke investeringen voorzien. In Ieper wordt het 'In Flanders Fields Museum' heringericht. Ook voor het 'Memorial Museum Passchendaele 1917' is vernieuwing voorzien. Poperinge investeert in een onthaalgebouw en parking bij het 'Lijssenthoek Military Cemetery'. De Franse departementen zorgen voor investeringen in vijf belangrijke oorlogssites. Ors heeft plannen voor een bezoekerscentrum in La Maison forestière. De Aisneinvesteert in de uitbreiding van de tentoonstelling in de 'Caverne du Dragon'. Het Musée Somme 1916 in Albert wordt gerenoveerd. Op de Chinese begraafplaats van Noyelles-sur-Mer investeert men in een landschappelijke inrichting en bewegwijzering. Tenslotte wordt de site van Notre-Dame de Lorette in Souchez vernieuwd. Aan Waalse zijde voorziet de gemeente Comines-Warneton een bezoekerscentrum rond het thema 14-18 in Ploegsteert.

Het project programmeert ook gemeenschappelijke grensoverschrijdende culturele manifestaties. Op 24 april 2010 opende de eerste expositie over migratiestromen tijdens de Eerste Wereldoorlog, met de inzet van de Chinese Labour Corpse als centrale invalshoek. In Guise wordt dit thema verder toegelicht tijdens een conferentie. Ook communicatie is een belangrijk aandachtspunt. In mei werd een viertalige grensoverschrijdende toeristische kaart uitgebracht. De kaart geeft een overzicht van de belangrijkste WO I-sites in het gebied. Technologieën zoals MP3, Smartphone en iPhone zorgen voor crossmediale initiatieven. Vanaf 2011 realiseren de projectpartners een gezamenlijke marketingcampagne, vooral op de Britse en de Commonwealth markt.

De herdenking van '100 jaar Eerste Wereldoorlog' is een troef voor de economische ontwikkeling van de regio. Een studie van Westtoer in 2006 verduidelijkt de impact: de Belgische Westhoek telt jaarlijks 330.000 bezoekers voor de Eerste Wereldoorlog. Deze toeristen zorgen voor een omzet van 31,2 miljoen euro. Voor het totale grensoverschrijdend frontgebied wordt het aantal jaarlijkse bezoekers geschat op 1,2 miljoen.

Hieronder een foto van het vertrek op vrijdag 20 augustus 2010 aan de Menenpoort te Ieper.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be