Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Rodrigo Braga: artist in residence IFFM 2010 - Ieper - 03/07/2010

Please find below some photographs of the inauguration of the exhibition "Rodrigo Braga: artist in residence" at the In Flanders Fields Museum at Ieper. The inauguration took place on Saturday, July, 3rd, 2010.

Hieronder een aantal foto's van de opening van de tentoonstelling "Rodrigo Braga: artist in residence" in het In Flanders Fields Museum te Ieper. De opening vond plaats op zaterdag 3 juli 2010.

Het In Flanders Fields Museum nodigde de jonge Braziliaanse kunstenaar Rodrigo Braga uit als artist-in-residence.

Hij treedt daarmee in de voetsporen van Val Carman (1999), Berlinde De Bruyckere (2000), Lieve Van Stappen (2001), Ann Veronica Janssens (2002), Mark Anstee (2003), Hans Op de Beeck (2004), Doron Solomons (2005), Kingsley Baird (2007), Wendy Morris (2008) en Camiel Van Breedam (2009). Onder de belforttoren, in het hart van het In Flanders Fields Museum – en van Ieper tout court – creëerden zij nieuw en spraakmakend werk, geïnspireerd door de gruwelijke gebeurtenissen in deze streek, nu bijna 100 jaar geleden.

Het In Flanders Fields Museum wordt tegen 2012 volledig vernieuwd en uitgebreid. De stem van de hedendaagse kunstenaar zal ook in het nieuwe museum een belangrijke rol toebedeeld krijgen. Het concept artist-in-residence blijft behouden, evenwel op een andere plaats in het gebouw maar nog altijd als onderdeel van de permanente collectie zodat iedere bezoeker deze actuele artistieke reflectie ontmoet.

Rodrigo Braga krijgt dus als laatste de haast sacrale ruimte onder de belforttoren toegewezen. Het is zijn allereerste opdracht van een museum buiten zijn geboorteland.

Geboren in Manaus in 1976, leeft en werkt Rodrigo Braga in Recife, waar hij tussen 1998 en 2002 Beeldende Kunsten studeerde aan de Federale Universiteit van Pernambuco.

Met spraakmakende foto’s, performances en kortfilms heeft hij sindsdien werk gecreëerd dat niemand onberoerd laat. Het prikkelt onze fantasie en nieuwsgierigheid, roept vragen op en kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Hijzelf en de Braziliaanse fauna en flora spelen hierin een hoofdrol. Naast enkele succesvolle solotentoonstellingen, worden zijn foto’s en films gretig geselecteerd en hoog gewaardeerd op thematische groepstentoonstellingen (zie: www.rodrigobraga.com.br).

Tussen 10 maart en 4 mei 2010 verbleef Rodrigo Braga in Ieper, gewapend met zijn camera, laptop en een spiksplinternieuw schetsboek. Enthousiast maar ook een beetje terughoudend, want hier zou hij voor de eerste keer rond een opgelegd thema werken, de Eerste Wereldoorlog. Er volgt een intense studieperiode, met op de eerste plaats de permanente collectie van het museum. Begeleid door het museumteam of op zijn eentje verkent hij de streek die nog altijd bezaaid ligt met littekens die naar de oorlog verwijzen: het landschap waarin de slagvelden zich bevonden, de begraafplaatsen, de monumenten… Het depot van het museum kent hij intussen door en door. In het Kenniscentrum vindt hij niet alleen literatuur maar duizenden foto’s, films, kunstwerken, affiches, enz.

Hij is een uiterst opmerkzaam en gevoelig observator en distilleert uit al deze informatie algauw trefzeker de thema’s waarmee hij aan de slag wil gaan. De aandacht van het museum voor de miserie van de gewone soldaat en van de burgerbevolking raakt hem diep. Iedere oorlog grijpt met meer kracht dan nodig in op het leven van mensen, van soldaten die voordien visser of boer waren en een familie en geliefden hebben.

Het valt hem op hoeveel jonge mannen, soms nog bijna kinderen, opgetogen en zegedronken naar de oorlog trekken zonder te beseffen waarover het gaat. Al hun enthousiasme ten spijt wachtte deze jonge soldaten alleen dood en vernieling. En wie het al overleefde was , soms fysiek, maar mentaal zeker en vast getekend voor het leven.

Hij maakte in het totaal zestien werken onder de titel More force than necessary (Meer kracht dan nodig), zestien werken die elk op zich staan maar ook als een verminkt verhaal gelezen kunnen worden. Hij maakt aangrijpende nieuwe foto’s en films, integreert en bewerkt origineel beeldmateriaal en is de eerste artist-in-residence die voorwerpen uit het depot inschakelt en in het landschap zelf werkt.

Een rijk geïllustreerde catalogus wordt uitgegeven, in drie talen (Nederlands, Portugees en Engels), waarin een portret van de kunstenaar geschetst wordt en duiding volgt over zijn realisaties in Ieper. Alle werken worden hierin uitgebreid gereproduceerd, een bijgesloten DVD omvat alle films. (96 blz., 15 euro).

In het nummer 24 van het In Flanders Fields Magazine (aparte uitgave in het Engels en het Nederlands), dat op 4 juli van de persen rolt, verschijnt de weerslag van een lang interview met de kunstenaar over zijn werk als artist-in-residence (2 euro).

De tentoonstelling MORE FORCE THAN NECESSARY RODRIGO BRAGA ARTIST IN RESIDENCE 2010 loopt in het In Flanders Fields Museum van 4 juli tot 10 oktober 2010. Minstens 70.000 bezoekers worden verwacht. Iedere dag open van 10 tot 18 uur, de kassa sluit om 17 uur.

Schepen Frans Lignel zorgde voor de verwelkoming.

Een volle zaal.

Museumconservator Jan Dewilde ging daarna dieper in op de opdracht die het In Flanders Fields Museum had gegeven aan Rodrigo Braga.

Schpen Lignel overhandigde dan de eerste exemplaren van de rijk geïllustreerde catalogus aan de kunstenaar en zijn familie.

De kunstenaar nam daarna kort zelf het woord en dankte iedereen.

De affiche van de tentoonstelling.

Enkele werken in de tentoonstellingsruimte.

Rodrigo Braga gebruikte ook enkele voorwerpen uit het depot van het museum.

En hij maakte ook een aantal filmpjes.

De genodigden keken aandachtig naar de werken de filmpjes.

En tot slot een foto van de kunstenaar voor een van zijn werken.


Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be