Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Tentoonstelling / Exhibition 'De Namen Der Dingen' - Poperinge - 02/07/2010

On Friday, July, 2nd, 2010 the presentation of the 'Memorial book' took place at Talbot House at Poperinge. The book describes the most important items present in the chapel of Talbot House.

Op vrijdagavond 2 juli 2010 vond in de kapel van Talbot House de opening plaats van de tijdelijke tentoonstelling De Namen Der Dingen in Talbot House, A Memorial Book for the Chapel of Talbot House.

De tentoonstelling is te bezoek van 3 juli tot 14 november 2010.

De jaarlijkse zomertentoonstelling van Talbot House focust dit jaar op de voorwerpen in de zolderkapel, nl. op hun geschiedenis, op de soldaten (en eenheden) die ze meebrachten en de begraafplaatsen van die soldaten. Naast de vele documenten, foto’s en boeken, vormen deze objecten ongetwijfeld de meest waardevolle collectie van Talbot House. Een heel aantal bevindt zich al sinds 1931 in de kapel, maar enkele kleinere en kostbare stukken werden nu pas uit het archief gehaald om veilig getoond te worden.

Voorgeschiedenis

Eind 1918 staat aalmoezenier Tubby Clayton voor de lastige taak van het opruimen. Na drie jaar oorlogsdienst is het huis gevuld met meubels en piano’s, huisraad en schaakborden, en zoveel meer. Het meeste tuig wordt onmiddellijk en ter plaatse van de hand gedaan.

Al is er één verzameling die niet in Poperinge blijft: de inboedel van de kapel van Talbot House wordt integraal overgebracht naar London, en tijdelijk opgesteld in de crypte van All-Hallows-by-the-Tower. Voor de bezoekers daar schrijft Clayton in die dagen een beknopte begeleiding. Daaruit blijkt meteen waarom precies deze stukken wél de overtocht moesten maken, en na de aankoop van Talbot House in 1929 naar Poperinge terugkeerden.

“Als je gewoon bent aan de lieflijke weelde van een parochie thuis, zal je misschien oordelen dat het weinig zin heeft de inboedel van deze kapel te beschrijven. Maar als je je kan inbeelden wat een beetje schoonheid teweeg kon brengen in de wereld waarin wij leefden, word je vast wat toegeeflijker.”

De stukken die in de zolderkapel van Talbot House werden verzameld, getuigen zeker van de zucht naar schoonheid. Maar er is meer. “In de loop van de tijd schiepen vele aandenkens rond ons altaar een onverbreekbare verbondenheid,” schrijft Clayton verder. Tientallen voorwerpen dragen inderdaad de namen, soms heel letterlijk, van mannen die ooit vriend aan huis waren – maar naderhand in de strijd zijn gebleven. Zulke dingen kàn een mens dus niet weggooien.

Memorial Book

“De Namen der Dingen” levert opnieuw een inventaris van de zolderkapel, maar deze keer heel uitdrukkelijk vanuit dit oogpunt. Het resultaat is een “Memorial Book” waarin voorwerpen, namen, en plaatsen met elkaar in verband en zo in herinnering worden gebracht. “En dan,” luidt het besluit van de aalmoezenier, “dan keert de tijd terug, en de verbondenheid – hier en nu.”

Praktisch

Elke dag, behalve maandag, open van 9u30 tot 17u30
toegang tot “De Namen der Dingen” is inbegrepen in het normaal toegangsticket
gratis toegang op Open MonumentenDag (12/9) en Wapenstilstand (11/11/2010).

Voor een keer mochten we langs de voordeur naar binnen.

Toelichting door Annelies Vermeulen.

Via de steile trap ging het naar boven naar de kapel.

De lamp van Talbot House.

Zicht op de concert hall.

Dries Chaerle vertelde het verhaal van soldaat Arthur Cole die tijdens de oorlog vele malen in Talbot House kwam.

Het onderstuk van het altaar werd vernieuwd.

Het Memorial Book wordt ingekeken.

Het altaar dat tijdens de oorlog gebruikt werd. Ook de kelk die in 2006 terugkwam, wordt nu getoond.

Het boek beschrijft de belangrijkste voorwerpen in de kapel.

In de tuin vond dan nog een drink plaats.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be