Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Remembrance - Mesen - 06/06/2010

Please find below some photographs of the remembrance organized by the Friends of the In Flanders Fields Museum. The ceremony took place at Mesinnes Ridge British Cemetery on Sunday, June 6th, 2010.

Hieronder enkele foto's van de remembrance van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum gehouden op zondag 6 juni 2010 op de Britse begraafplaats Messines Ridge British Cemetery. De remembracne werd gehouden voor Sapper James Marshall Allan of Dunedin, New Zealand. Hij stierf te Mesen op 7 juni 1917.

J.M. Sapper staat vermeld op het gedenkteken voor de vermiste Nieuw-Zeelandse soldaten.

Twee klaroeners van de Last Post Association zorgden voor de Last Post.

Toelichting door Johan Van Duyse, bestuurslid van de Vrienden van het In Flanders Fields Museum, die de remembrance organiseerde.

"Jim Allan is de naam die mijn Nieuw-Zeelandse gastvrouw voor me spelde toen ik in 2009 bij haar op bezoek was in Wanaka. De naam van haar grootoom over wie in haar familie over de generaties heen zoveel wordt verteld. De grootoom die in het begin van de vorige eeuw van de andere kant van de wereld naar de Westhoek kwam om hier als soldaat te vechten in de Grote Oorlog. De in Mesen gesneuvelde soldaat die wij herdenken op 6 juni 2010.

Want terug thuis van mijn trip down under ging ik op zoek naar zijn verhaal.

Talloze brieven geschreven aan het front voor zijn moeder, zijn zussen, zijn tantes in Engeland vertellen over eindeloze dagen in de loopgraven, maar ook over de ontmoetingen hier aan het front met vrienden en neven uit het geboortestadje Dunedin.

Zijn oorlogsdagboek, een cadeautje van zijn vader, vertelt over de bezigheden van de dag. Hij schrijft daarin ook over mevrouw Degroote en haar kinderen Henri en Juliette, en hoe ze elkaar Engels en Frans leerden.

Het postkaartje van Marie-Louise Dumortier, sa propre ‘mademoiselle d’Armentières’, vertelt van een romance met het meisje dat hem bevoorraadde met voedsel en drank en dat zijn hart gestolen had. Hij beloofde haar na de oorlog mee te nemen naar Nieuw-Zeeland om haar voor te stellen aan zijn familie. Een belofte die hij niet kon waarmaken. Marie-Louise koesterde de broche die hij haar geschonken had, gaf het sieraad door aan haar dochter Claire, die hem tot vandaag bewaart.

De foto uit 1921 met daarop zijn graf vertelt van zijn sterfdag op 7 juni 1917. Dat graf is, om een nog onbekende reden, later verdwenen. Zijn naam staat nu geschreven op de molensteen van het Messines Ridge Cemetry in Mesen tussen die van andere onfortuinlijke landgenoten wiens lichaam niet werd teruggevonden.

Drieënnegentig jaar na de sterfdatum van Jim Allan komen de families van Jim en Marie-Louise samen. Op zaterdag 29 juni zal Diana, zijn achternicht, een bezoek brengen aan Claire, de dochter van Marie-Louise, en een poppy neerleggen op haar graf in Fleurbaix. Op zondag 6 juni wordt Jim met een plechtige ceremonie herdacht op het Messines Ridge Cemetry. De ‘Vrienden van het In Flanders Fields Museum’ hebben een jarenlange traditie in het houden van ‘remembrances’ voor de slachtoffers van de Grote Oorlog, die zondag doen we dat voor Jim Allan. Die dag zal zijn naam voor het eerst bezocht worden door zijn Nieuw-Zeelandse verwanten en door de kleinkinderen van Claire. De belofte van Jim om de beide families samen te brengen wordt dan toch ten dele ingelost."

Luister naar de radio-uitzending op Radio 2:

Dank aan Johan Vanduyse voor de info en aan Patrick Boone voor de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be