Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Immaculata zocht het in Australië - Ieper - 10/06/2010

Sinds begin mei 2010 zijn de leerlingen van het vijfde jaar GWW (Gezondheids- en Welzijnswetenschappen) van het Technisch Instituut Immaculata uit Ieper verdiept in de Australische archieven van de eerste wereldoorlog. Via online documenten zoeken ze naar het verhaal achter enkele leden van de Australian Field Ambulance die in WOI aan het front van de Ieperboog werkten. Ze kregen hierbij de hulp van de leerkrachten Engels, Nederlands, Seminarie en Geschiedenis en van de medewerkers van Talbot House en Lijssenthoek in Poperinge.

De zoektocht startte met een bezoek aan Talbot House en Lijssenthoek Cemetery in Poperinge. De leerlingen werden er ondergedompeld in de sfeer van WOI. Het enthousiasme van de medewerkers in Talbot House werkte aanstekelijk. De confrontatie met het graf van ‘hun’ gesneuvelde gaf de laatste aanzet tot wat voor verschillende leerlingen een gedreven zoektocht naar het verhaal achter de personen werd.

In de les seminarie werden de leerlingen bij hun zoektocht op het net begeleid. Wat voor velen een eerste kennismaking was met het zoeken in echte archiefbronnen, werd een succesvolle belevenis. Verschillende levensverhalen werden in detail gereconstrueerd.

Na een bezoek aan enkele sites uit WOI (Bayernwald, Hill 60 en Caterpillar, Essex Farm Cemetery, Soldatenfriedhof Langemark) en enkele lessen geschiedenis, konden de leerlingen de informatie kaderen in het verhaal van de Grote Oorlog in onze streek.

Het uiteindelijke resultaat van hun zoektocht wordt een creatief gebracht levensverhaal van de Australische jongeren die op het slagveld rondom Ieper het leven lieten en begraven liggen in een begraafplaats op het Poperingse platteland. Of hoe een verhaal over een Australiër die bijna 100 jaar geleden sneuvelde de Grote Oorlog heel dichtbij kan brengen.

Donderdag 10 juni trokken de leerlingen terug naar Lijssenthoek met de bedoeling op een originele manier de soldaat die ze de voorbije weken beter leerden kennen te eren.

Het project werd begeleid door de leerkrachten Seminarie – Geschiedenis: Nele Lyphout, Loes Vandromme & Miriam Vandenberghe.

Info en foto's: Carlo De Winter, pers en communicatie, Technisch Instituut Immaculata

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be