Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Zonnebeekse grafsteen gevonden in Noord-Ierland - 31/05/2010

BBC kwam naar Zonnebeke voor unieke schenking.

Begin 2009 deed BBC-reporter Julie McCullough een merkwaardige ontdekking tijdens een wandeling langs de Annalong, een klein riviertje in Noord-Ierland. Tussen de vele rivierstenen lag een gekapte steen “In Memory of Robert Kelly Pollin”, op 31 juli 1917 gesneuveld bij Westhoek-Belgium.

De journaliste trok op onderzoek en belandde uiteindelijk in Belfast bij het vroegere advocatenkantoor Robert Kelly & Son, waar de vader van het slachtoffer, James Moore Pollin, werkte en naar wie Robert Kelly Pollin ook genoemd werd. De jonge Pollin liep er stage en het kantoor is thans in handen van zijn achterneven James en Stuart Pollin. Begin 1916 nam Robert Pollin dienst in het Royal Irish Regiment, waarmee hij in het voorjaar van 1917 naar het Westelijk front ging. Hij moest echter kort na aankomst door ziekte opgenomen worden in het hospitaal van Le Havre. Eind juli trok hij dan effectief naar het front als 2nd Lieutenant bij het 1st Battalion Royal Irish Regiment (8th Division).

Op 31 juli 1917 nam hij deel aan de openingsdag van de Slag van Passendale, waarin uiteindelijk een half miljoen doden, gewonden en vermisten zouden vallen. Van de 20 officieren van zijn eenheid werden er op die eerste dag al 13 gedood of gewond. De 20-jarige onervaren Robert Kelly Pollin was één van hen. Hij kwam om het leven dicht bij ‘Westhoek’, een gehucht ten westen van Zonnebeke waar in september 2006 nog de stoffelijke resten van vijf Australiërs gevonden zijn. Pollin heeft geen bekend graf en staat dus als vermiste op de Menenpoort. Zijn naam staat ook op twee lokale oorlogsmonumenten en op het familiegraf in Belfast.

De gevonden steen werd wellicht gemaakt in opdracht van Robert Kelly’s vader, James Moore Pollin, die het verlies van zijn zoon moeilijk kon verwerken. Na diens dood gaf hij de ouderlijke woonst ook de naam ‘Westhoek’. Hoe de gevonden 200 kg zware pseudo-grafsteen 40 km van de woonplaats van de Pollin’s in de Annalong terechtkwam, blijft een onopgelost mysterie. In de zomer van 2009 wijdde BBC-Northern Ireland vijf reportages aan deze merkwaardige vondst, die kunnen bekeken worden op volgende link: http://www.bbc.co.uk/newsline/soldier_and_stone_index.shtml (kies ‘The Soldier and the Stone parts 1-5’).

In opvolging hiervan besliste de familie nu om de merkwaardige steen te schenken aan het Memorial Museum Passchendaele 1917, dat gelegen is op minder dan 5 km van de plaats waar 2nd Lieutenant Robert Kelly Pollin op 31 juli 1917 de dood vond. Op maandag 31 mei kwamen de Pollin’s om 10.00 met de BBC naar het Memorial Museum Passchendaele 1917, waar eerste schepen Franky Bryon de steen in ontvangst nam. Deze kreeg een speciale plaats in de nieuwe museumuitbreiding die tegen 2012 gerealiseerd wordt en waarin o.m. met een speciale thematentoonstelling zal herinnerd worden aan alle Ieren die hier tijdens de Slag van Passendale het leven lieten.

Info en foto's: Memorial Museum Passchendaele 1917

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be