Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij

 

Onthulling Indische gedenksteen - Ieper - 10/11/2002

Op maandag 11 november herdenkt Ieper de 84ste verjaardag van de Wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar organiseert de Indische ambassade diverse activiteiten ter herdenking van de Indische aanwezigheid in de Ieperse Salient in ‘14-’18.

Op zondag 10 november werd om 11u een Indische gedenksteen onthuld op het grasveld bij de Menenpoort. Daarna volgt een bezoek van de Indische delegatie aan het In Flanders Fields Museum. Om 15u start een plechtigheid op Bedford House Cemetery langs de Rijselseweg. De vertegenwoordigers van de Indische ambassade zijn minister Chakravarti en de militaire attaché generaal Pundir. Afgevaardigde van het Indisch leger is majoor-generaal Bajwa.

Op maandag 11 november volgen de vertegenwoordigers van de Indische ambassade het gewone programma: 10u15 start Poppy Parade, 10u25 optocht naar de diverse monumenten, 10u30 bloemenhulde voor het Belgisch monument, 11u Last Post onder de Menenpoort.

Om 15u start een bijzonder concert in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal ter herdenking van de Indische aanwezigheid in de regio tijdens de Eerste Wereldoorlog. Uitvoerders zijn de Jeugdharmonie Ypriana en het Indisch ensemble Rajhans Orchestra. Zij vertolken naast werk van Canadese, Amerikaanse en Engelse componisten muziek uit het standaardrepertoire van het Indisch leger. Ypriana tekent o.a. voor de uitvoering van de Indische mars “General Tappy” en twee stukken met doedelzak afwisselend o.l.v. Nico Logghe, dirigent van Ypriana en Hans Vermeersch, leider van Rajhans Orchestra. Twee Gurkha-doedelzakspelers voeren enkele composities van hun regiment uit en samen met Ypriana "Bol Vir Senani" van de Indische componist Gorang en de compositie "Liberation" van de West-Vlaamse musicus Hans Vermeersch. De toegang tot het concert is gratis. Op het programma staat ook een onbekend werk van de Amerikaanse componist-luitenant John Philipp Sousa.

Hieronder een aantal foto's van de onthulling van de Indische gedenksteen op zondag 10 november 2002:

Het monument voor de onthulling bedekt met de Indische vlag

Het monument staat op het grasplein naast de Menenpoort

Belgische soldaten vormden de erehaag

Aankomst van de delegatie

De klaroenblazers van de Ieperse brandweer

Plechtige onthulling van de gedenkzuil

Toespraak

Onder de aanwezigen ook gouverneur Breyne, vertegenwoordigers van het Ieperse stadsbestuur, de Indische ambassade en de Commonwealth War Graves Commission

De Last Post wordt geblazen

Twee doelelzakspelers uit Indië

Bloemenhulde aan de gedenkzuil

Opschrift: "In memory of those from the Indian Army who fought gallantly in Flanders"

Opschrift: "Ter nagedachtenis van diegenen uit het Indisch leger die dapper gestreden hebben in Vlaanderen"

Een deel van een paneel op de Ieperse Menenpoort met de namen van enkele Indische vermisten

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij".