Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij

 

Indische plechtigheid op Bedford House Cemetery - Ieper - 10/11/2002

Op maandag 11 november herdenkt Ieper de 84ste verjaardag van de Wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar organiseert de Indische ambassade diverse activiteiten ter herdenking van de Indische aanwezigheid in de Ieperse Salient in ‘14-’18.

Op zondag 10 november werd om 11u een Indische gedenksteen onthuld op het grasveld bij de Menenpoort. Daarna volgt een bezoek van de Indische delegatie aan het In Flanders Fields Museum. Om 15u start een plechtigheid op Bedford House Cemetery langs de Rijselseweg. De vertegenwoordigers van de Indische ambassade zijn minister Chakravarti en de militaire attaché generaal Pundir. Afgevaardigde van het Indisch leger is majoor-generaal Bajwa.

Op maandag 11 november volgen de vertegenwoordigers van de Indische ambassade het gewone programma: 10u15 start Poppy Parade, 10u25 optocht naar de diverse monumenten, 10u30 bloemenhulde voor het Belgisch monument, 11u Last Post onder de Menenpoort.

Om 15u start een bijzonder concert in de Ieperse Sint-Maartenskathedraal ter herdenking van de Indische aanwezigheid in de regio tijdens de Eerste Wereldoorlog. Uitvoerders zijn de Jeugdharmonie Ypriana en het Indisch ensemble Rajhans Orchestra. Zij vertolken naast werk van Canadese, Amerikaanse en Engelse componisten muziek uit het standaardrepertoire van het Indisch leger. Ypriana tekent o.a. voor de uitvoering van de Indische mars “General Tappy” en twee stukken met doedelzak afwisselend o.l.v. Nico Logghe, dirigent van Ypriana en Hans Vermeersch, leider van Rajhans Orchestra. Twee Gurkha-doedelzakspelers voeren enkele composities van hun regiment uit en samen met Ypriana "Bol Vir Senani" van de Indische componist Gorang en de compositie "Liberation" van de West-Vlaamse musicus Hans Vermeersch. De toegang tot het concert is gratis. Op het programma staat ook een onbekend werk van de Amerikaanse componist-luitenant John Philipp Sousa.

Hieronder een aantal foto's van de plechtigheid op Bedford House Cemetery op zondag 10 november 2002:

Een aantal Belgische militairen vormden de erehaag

Toespraak door de Indische vertegenwoordiger: "... Indische soldaten veroverden 11 Victorica Crosses in Wereldoorlog I"

Klaar voor de bloemenhulde

Ook de Belgische militaire overheid, gouverneur Breyne en de Ieperse burgemeester Dehaene legden een krans neer

De Last Post wordt geblazen door de klaroenblazers van de Ieperse brandweer

De Indische vlag

Na de bloemenhulde legden de twee Indische militairen nog een mandje met bloemen neer aan elk graf in de twee rijen Indische graven op Bedford House Cemetery

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij".