Last Post

Evenementen

Meldingsformulier


Je was erbij

 

Vredeswandeling - Mesen - 14/09/2002

Op 14 september organiseerde Renaat LANDUYT, Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme de eerste Vredeswandeling in Mesen.

Dat minister LANDUYT de Westhoek als locatie voor deze Vredeswandeling koos, ligt voor de hand. Van 1914 tot 1918 was de Westhoek immers het toneel van de Eerste Wereldoorlog. Vandaag is de Westhoek uitgegroeid tot een bezinningsplaats voor vrede en verzoeking.

Ook voor de (Noord-) Ieren heeft Mesen een symbolische waarde. Op 7 juni 1917 vochten katholieken en protestante (Noord-) Ieren voor het laatst samen in "the battle of Messines". Een historisch feit dat de Noord-Ier Glenn Bar aanzette om van Mesen een verzoeningsplaats te maken voor protestantse en katholieke (Noord-) Ierse jongeren. Op zijn initiatief werd "The international school for peace studies" opgericht, die minister LANDUYT op 14 september exact een jaar geleden mocht openen. De bedoeling van dit vredesinitiatief is jongeren, die jarenlang op voet van oorlog leefden, met elkaar te verzoenen. Gedurende één week trekken 30 Noord-Ieren samen op in Mesen en proberen zo wederzijds begrip te laten groeien. Om het vredeskarakter van de streek ook naar andere jongeren uit te dragen werkt minister LANDUYT samen met het stadsbestuur van Mesen, de Noord-Ierse organisatie "Maydon Ebrington group" en Ierse en (Noord)-Ierse regeringen aan een project om in de streek van Mesen een verblijfinfrastructuur voor jeugdlogies uit te bouwen.

De afstand tussen Vlaanderen en (Noord-) Ierland wordt in ieder geval steeds kleiner en de samenwerking steeds intenser. Ook voor deze Vredeswandeling liepen de Noord-Ieren warm en komen ze met een 100-koppige delegatie, naar Mesen afgezakt.

Minister LANDUYT ontving zijn Ierse gasten, waaronder de Burgemeester van Dublin met enkele schepenen en vertegenwoordigers van de Ierse en Noord-Ierse regering.

Een vertegenwoordiger van de Ierse regering heette iedereen welkom.

Zeer veel belangstelling voor deze eerste Vredeswandeling.

Van links naar rechts: schepen Marie-Louise Vandenberghe, burgemeester Sandy Evrard en Roland Mahieu, schepen - Stad Mesen

Glenn Barr, bezieler van de Vredesschool te Mesen, kon met moeite zijn emoties bedwingen. Na zijn toespraak kreeg hij een staande ovatie voor zijn niet aflatende inspanningen.

Minister Landuyt opende in september 2001 de Ierse Vredesschool: "De plannen voor een thematisch jeugdverblijf in Mesen of omgeving zijn bijzonder concreet. Het budget is rond. De ambtenaren bestuderen momenteel de meest geschikte locatie", aldus de minister.

Achteraf werd uiteraard een Mesenaere gedegusteerd. En toen waren ze klaar voor het vertrek van de wandeling ...

Van links naar rechts: Sandy Evrard (burgemeester Mesen), Bernard Heens (burgemeester Heuvelland), minister Landuyt, Glenn Barr, de burgemeester van Dublin en een vertegenwoordiger van de raad van bestuur van de Ierse Vredesschool.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij".