Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Bezoekerscentrum / Visitor centre Tyne Cot Cemetery - Passendale - 08/09/2006

Hieronder een aantal foto's van d eopening van het bezoekerscentrum bij Tyne Cot Cemetery op vrijdag 8 september 2006. Vlaams Minister van Toerisme en Internationale Betrekkingen Geert Bourgeois opende in Zonnebeke-Passendale een nieuw bezoekerscentrum bij Tyne Cot Cemetery. Dit is de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld met 12.000 graven en 35.000 namen van vermisten. Ze wordt jaarlijks bezocht door meer dan 180.000 bezoekers uit alle hoeken van de wereld. In het bezoekerscentrum is bijzondere aandacht besteed aan de inname van de site door de 3de Australische Divisie op 4 oktober 1917.

Please find below some pictures of the inauguration of the visitor centre at Tyne Cot Cemetery on Friday, September 8th, 2006. Yearly, more then 180.000 people visit the cemetery with ist 12.000 graves and 35.000 names of soldiers who have no known grave. The visitor centre pays special attention to the role of the 3rd Australian Division who conquered the site on October 4th, 1917.

Toespraak door burgemeester Dirk Cardoen.

Hij dankt de heer en mevrouw P. Depuydt-Camerlynck voor de schenking en erfpacht van de grond.

Toespraak door museumconservator Franky Bostyn.

Gedeputeerde Gunther Pertry geeft toelichting bij het project 'Oorlog en Vrede in de Westhoek'. In de Westhoek loopt momenteel een grootschalig onderzoek waarbij het belang van het battlefieldtoerisme voor de regio in kaart wordt gebracht. Initiatiefnemer is Westtoer, bijgestaan door de provincie en de gemeenten Ieper, Diksmuide, Poperinge, Zonnebeke, Heuvelland en Langemark-Poelkapelle.

Het onderzoek heeft twee algemene doelstellingen. ,,Enerzijds willen we via tellingen inzicht krijgen in het totaalvolume aan battlefieldtoeristen in de Westhoek. Anderzijds willen we via bevraging met een enquête inzicht verkrijgen in de belangrijkste profielkenmerken van de battlefieldtoerist, in zijn tevredenheid, activiteitenpatroon en bestedingspatroon'', verduidelijkt Koen De Four van Westtoer.

Met de bus naar de oude spoorwegbedding die werd omgevormd tot een wandel- en fietspad.

Ook Vlaams minister Geert Bourgeois was aanwezig.

Toespraak door gedeputeerde Jan Durnez die toelichting gaf bij de herinrichting van de oude spoorlijn tot wandel- en fietspad. De oude spoorlijn doorkruist het slagveld van 4 oktober 1917 en werd omgedoopt tot 'Road to Passchendaele'. De wandeling treedt in de voetsporen van de 3de Australische Divisie en eindigt in het Bezoekerscentrum op Tyne Cot Cemetery. Voor het eerst aan het Westelijk front kan één bepaalde aanval volledig herwandeld worden via een authentiek traject, met een reeks infodragers en nog zichtbare relicten van de Duitse Flandern I Stellung.

Onthulling van de infodrager door de gedeputeerden Pertry en Durnez, burgemeester Cardoen en minister Bourgeois.

Franky Bostyn geeft duiding bij de lokatie en de feiten die zich hier afspeelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. ,In honderd dagen strijd vielen hier bijna een half miljoen doden, gewonden en vermisten. In Tyne Cot Cemetery liggen 12.000 gesneuvelden en op de achtermuur staan nog eens 35.000 namen van vermisten,', aldus de gedreven conservator van het Memorial Museum Passchendaele 1917.

Centraal staat de Duitse bunkerstelling Flandern I, waarvan enkele restanten langs het traject te zien zijn. Vijf infoborden vertellen stapsgewijs het verhaal van de site en van de mannen die hier gevochten hebben.

Aangekomen bij het nieuwe bezoekerscentrum.

Rond de begraafplaats werden ingrijpende infrastructuurwerken uitgevoerd. Er werd een nieuwe parking voor zeven bussen en 25 personenauto's en een sanitair blok aangelegd. Om de belevingswaarde te vergroten, werd ook het wegdek aan de voorkant in zijn oorspronkelijke toestand hersteld.

Toespraak door schepen Franky Bryon die iedereen dankte die meegewerkt had aan deze realisatie. Via een lange muur kom je uit in een klein bezoekerscentrum, waar de geschiedenis en de betekenis van de begraafplaats centraal staan. Er wordt ook aandacht besteed aan de slag van 4 oktober 1917, waarvan het volledige slagveld kan overzien worden door een uniek panoramisch venster.

Toespraak door de minister.

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) wil nog dit najaar een werkgroep samenstellen die moet instaan voor de uitwerking van een groots project rond de herdenking van honderd jaar Grote Oorlog. Tussen 2014 en 2018 wil de minister (West-)Vlaanderen internationaal positioneren als topbestemming voor het oorlogstoerisme. "Het moet het wereldcentrum voor fronttoerisme en de vredesgedachte worden", verwoordt hij het. In 2014 zal het precies honderd jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. In het bijzonder in de Westhoek zorgt de vierjarige strijd nog altijd voor littekens bij mens en landschap.

Van de blijvende herinnering aan de oorlog wil de Vlaamse regering de aanzet maken voor een breed gedragen project. In de werkgroep zouden de Vlaamse regering, de provincie West-Vlaanderen, steden en gemeenten van de Westhoek en private actoren zoals musea en horeca vertegenwoordigd zijn. Zij zouden garant moeten staan voor de uitwerking van het project.

De Vlaamse regering zal ook de komende jaren verder blijven investeren in het fronttoerisme. Recent opende het bezoekerscentrum op het Soldatenfriedhof in Langemark en vandaag is de vooropening van de nieuwe onthaalsite op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke, de grootste begraafplaats in de Commonwealth met 12.000 graven en 35.000 namen van vermisten, gepland. In Zonnebeke werkt de vzw Genootschap Passendaele Society 1917 aan Zonnebeke 1917-2007. Bedoeling is tussen juni en november 2007 plechtigheden, herdenkingen, tentoonstellingen, evenementen, verder historisch en archeologisch onderzoek, gidsbeurten, wandelingen en de oprichting van een herdenkingsmonument voor de Schotse gesneuvelden te plannen. De Vlaamse regering trok alvast 125.000 euro uit om het initiatief te ondersteunen.

Onthulling van de gedenkplaat.

Langs de nieuw aangelegde weg kom je aan de voorzijde van de begraafplaats.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be