Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Onthulling gedenkplaat / Unveiling plaque - Poelkapelle - 26/10/2007

On Friday, October 26th, 2007, a memorial plaque was unveiled at Varlet farm at Poelkapelle. The plaque is in honour of the British Royal Naval Division which attacked the position of Varlet Farm on October, 26th, 1917.

Dit jaar wordt overal de bloedige Slag van Passendale herdacht, waar in honderd dagen strijd een half miljoen slachtoffers vielen voor een terreinwinst van amper acht kilometer. Eind oktober 1917 werden de uitgebloede ANZAC’s vervangen door Canadese eenheden. De Britse Royal Naval Division kreeg als taak de linkerflank van de Canadezen te beschermen. Op 26 oktober 1917 voerden ze hiervoor een aanval uit op Varlet Farm. Wat op papier een relatief gemakkelijke taak leek, was in werkelijkheid heel wat minder rooskleurig. De eerste aanvalsgolf bereikte de vooropgestelde objectieven niet en pas na drie verschillende pogingen, gespreid over negen dagen, werd de eerste lijn bereikt. De doelstellingen zou echter nooit bereikt worden omdat de in modder verzopen velden rond de Paddebeek onoverbrugbaar waren. Het resultaat van de verschillende aanvallen was een terreinwinst van ongeveer 700 meter terwijl de verliezen opliepen tot 2000 soldaten!

Het was dus zeer passend om exact 90 jaar na de feiten een herdenkingsplechtigheid voor de Royal Naval Division te houden. Op 26 oktober 2007 om 11u werd er, in samenwerking met het Memorial Museum Passchendaele 1917, een herdenkingsplaat op Varlet Farm ingehuldigd. De ‘Association for Military Remembrance’ verzamelde hiervoor de nodige fondsen en kreeg ook financiële steun van verschillende takken van de WFA in Groot-Brittannië.

Centrale gast was John Rous, Graaf van Stradbroke. John is de kleinzoon van de toenmalige bevelvoerende officier Arthur Asquith en de achterkleinzoon van Lord Asquith, de Eerste Minister van Groot-Brittannië van 1908 tot 1916. Chris Page, de auteur van de autobiografie van Arthur Asquith, woonde de plechtigheid eveneens bij, net als twee families met verwanten die in de strijd betrokken waren.

Op Varlet Farm loopt ook tot en met november een gelegenheidstentoonstelling over het wel en wee van de Royal Naval Division.

Hieronder een aantal foto's.

Toelichting bij de gedenkplaat door Charlotte Cardoen-Descamps.

Neerleggen van kransen.

Dank aan Marnik Vanderper voor de foto's.

----------

Ook Barbara Cardoen stuurde ons een aantal foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for these pages "You were there". Our address: info@westhoek.be