Last Post

Evenementen

Meldingsformulier

HOME


Je was erbij / You were there

 

Sima Samar spreekt voor de leerlingen van 6 TSO in Immaculata - Ieper- 12/11/2008

Please find below some photographs of the visit of Sima Samar, winner of the Peace Award of the city of Ieper, to the Immaculata school on 12/11/2008.

Op woensdag 12 november kwam mevrouw Sima Samar spreken voor de leerlingen van 6 TSO. Dit bezoek sloot perfect aan bij het Afghanistanproject: de leerlingen werken o.a. rond het boek De Vliegeraar van Khaled Hosseini. Vorig jaar bereidden ze ook de andere leerlingen van de school voor zodat die konden stemmen voor de Vredesprijs.

Mevrouw Sima Samar staat aan het hoofd van de Afghanistan Independent Human Rights Commission (AIHRC). Op 11 november nam ze de Vredesprijs 2008 van de stad Ieper in ontvangst.

Mevrouw Samar is onder de indruk van hoe de stad na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd werd. Ze zou ook graag alle slachtoffers die gevallen zijn in de strijd voor vrijheid in Afghanistan kunnen herdenken, zoals wij dat in Ieper doen. Met het winnen van de Vredesprijs voelt ze zich gesterkt en hoopt ze dat de regering in Afghanistan meer rekening zal houden met haar strijdpunten.

Afghanistan lijdt onder de gevolgen van dertig jaar oorlog. Na de invasie van de USSR kwamen de Moedjahedin. Eerst waren de Afghanen blij omdat ze dachten dat er rust zou komen, maar de Taliban grepen de macht. Vrouwen moesten zich bedekken, ze verdwenen uit het openbare leven.
Jarenlang werden arme Afghaanse jongens door de Taliban gevormd in speciale scholen. Er was geld genoeg: de jongens kregen voedsel en eten maar werden volledig gebrainwasht. Door angst en terreur te zaaien hielden de Taliban het land in hun greep.

Ondertussen kregen criminelen vrij spel: de opiumindustrie bloeit en fundamentalisten die overal ter wereld ingezet worden, werden in Afghanistan getraind.

Na 9/11 hebben de Amerikanen de Taliban verjaagd, maar ze hebben hun werk niet afgemaakt. Ze verlegden de strijd naar Irak en kwamen hun beloften aan het Afghaanse volk niet na. Heel veel Afghanen verliezen hun vertrouwen waardoor de Taliban weer sterker worden: ze rekruteren onder ontgoochelde Afghanen.

Mevrouw Samar put hoop uit de projecten die her en der opgericht worden (het Vrouwenhuis in Istalif van Jennie Vanlerberghe, een Zwitserse vrouw die er in moeilijke omstandigheden voor zorgt dat meisjes toch een diploma halen, de 600 mensen die zich inzetten voor the Afghanistan Independent Human Rights Commission). Bouwstenen voor vrede. Stap voor stap van onderuit opbouwen wat afgebroken werd, signalen van hoop.

Dank aan Nele Bouve, TI Immaculata voor het artikel en aan Gino Bonte voor de foto's.

Deze rubriek staat open voor iedereen. 
Ook jij kunt foto's doorsturen voor de rubriek "Je was er bij". Ons adres: info@westhoek.be

Everyone can send pictures for the pages "You were there". Our address: info@westhoek.be